17 Aralık 2012 Pazartesi

TOP 10 FASHION MAGAZINE COVERS OF 2012

Senenin en iyi dergi kapaklarında geldik son raunda. Aynı zamanda en zorlandığım listenin bu olduğunu da tahmin edebilirsiniz. Zaten diğer üç listenin hazırlanmasına bu liste ön ayak oldu.  Başta anlaşalım dünyanın en saf güzelliğine sahip olan Hollandalı Lara Stone'u kategori dışı bırakmak zorunda kaldım. Yoksa top 10'umu kendisine ayırabilirdim. Noomi Rapace'ten hiç hoşlanmadığım için Dazed&Confused'un Haziran kapağı da çöpe gitti. Oysa ortaya çıkan iş pek şahaneydi. Gisele Bündchen'in kapakta yer aldığı seksi mi seksi Vogue Paris; Haziran/ Temmuz kapağını, Metal; Fall issue ve Penenlope Cruz'lu Bazaar USA Subs Cover'ı neden seçmediğimi de bilmiyorum. (Yer yok yer.)

Her neyse. Son listenin geri sayımına başlamadan önce hatırlamakta fayda var.

#10 Interview: September // Emma Stone by Mikael Jansson
Rus ancak özellikle de Alman edisyonları bir anda markanın değerini baltalamaya çalışırken Amerikan edisyon bu lekelemeden sıyrılmak adına arka arkaya senenin en iyi kapaklarını üretti.  K-Stew/ Charlize, Brad Pitt, Fassbender ve G Hedlund kapakları buna en iyi örnekler. Derginin eylül kapağı Emma Stone'u hiç olmadığı kadar farklı gösterirken kapak Sade'nin "Soldier of Love" kapağının fotokopi çekilmiş halini anımsatıyor.
   
#9 Flair: October //Mariacarla Boscono by Juergen Teller
Geçtiğimiz sonbahar "relaunch" edilen Flair ilk sayısında "play safe" mottosunu uygulayarak ortaya şahane bir kompozisyon çıkartmıştı. Teller'ın kadrajı, kurgu, renkler ve hamile bir Mariacarla. The goddess of fertility.

 #8 Garage: Fall/ Winter // by Nick Knight
Dasha Zhukova'nın sonsuz kreatif düşüncüleri doğrultusunda yayıma hazırlanan Garage; Nick Knight önderliğinde teknolojinin tüm nimetlerine atıfta bulunarak senenin en dikkat çekici kapaklarından birini sunuyor.

#7 W Magazine: March // Kate Moss by Steven Klein
Moda'nın kutsal kitabı kapakta "Kutsal Kitap" göndermesi yaparsa. "The Devil Inside Her" mü? Yoksa "Good Kate?" mi seçiminiz. Çarpıcı olması bakımından başka hiçbir kapak bu sayının önüne geçemedi.

#6 Oyster: October // Hanne Gaby Odiele by Will Davidson
2012 yılında birçok derginin "Let's get digital", "Let's get surreal" ve "Let's get graphic" dediğini görmüşsünüzdür. 101. sayısında Oyster da açtıkları yeni döneme yeni sanat anlayışıyla merhaba diyor. Renkler biraz da sulu boyayı çağrıştırıyor. 

#5 V Magazine: Winter // Scarlett Johansson by Jean Paul Goude
Kuşkusuz yılın en kreatif kapağı. Son zamanlarda sıkça "V shaped" obje ve "o an"lara kendimi şartlayıp bu tarz kareleri yakalamam konusunda bana ilham veren V belki de uzun zaman sonra ilk defa bu kadar güzel bir kapak yaptı. Fikir önceden tasarlandı mı? Yoksa kendiliğinden mi gelişti merak da etmiyor değilim. Ama tek kelimeyle "Harika ya!"

#4 Dansk: Spring/ Summer // Freja Beha Erichsen by Christian Brylle
Moda dergilerine hep az biraz "affordable art" ya da "ulaşılabilir sanat" olarak bakmışımdır. Bu yüzden editörlerden de ricam olucak. Ses getirmek için paranızı Testino gibi yaratıcılıktan yoksun büyük fotoğrafçılara yatırmakla vaktinizi kaybetmeyin. Türü ne olursa olsun "Makalesiz dergi bir hiçtir!" Türü ne olursa olsun "Dergide basılan her fotoğraf sanat eseri niteliğinde olmalıdır." Danimarkalı Dansk 10. yılını 12 farklı kapakla kutluyor.

#3 Pop: Fall/ Winter // Sui He by Viviane Sasssen

Bir benzeri Acne'den gelmişti. Olsun akıllara zarar. "I am an art object!"

#2 Vogue Türkiye: Kasım 2012 // Taner Ceylan  
Ohh Persephone!
What a fragile
Yet strong persona
you do have!
Dark as Hades
Delicate as Spring!
Mart 2011'de "Bir senedir biz cüret ediyoruz!" mottosuyla birinci yaşını kutlayan Vogue Türkiye asıl cüretkar adımı geçtiğimiz ay attı, sadece Vogue tarihine değil Türk dergicilik tarihine de cüretkar bir iz bıraktılar bu sayede. Angelina Jolie, Lara Stone, Natasha Poly ve Leatitia Casta ile yılın en iyi kapaklarını hazırlayan Vogue Türkiye son noktayı ise Taner Ceylan ile koydu. Sayı şimdiye kadar hazırlanan en iyi içeriğe sahip olurken sadece Türk Vogue'u anlamında değil tüm dergiler açısından da senenin en ilham verici dergi sayısı oldu.

***
Zirveye geçmeden önce ise şunu söylemek isterim. Sene boyunca "mainstream moda dergisi" kapsamında en iyi dergi kapaklarını hazırlayan Harper's Bazaar İspanya'yı okuyabilme fırsatı bulduğumda aslında içerik anlamında beni şaşırttığını gördüm. O ihtişamlı kapakların altında meğer cılız içerikle yatıyormuş. Dolayısıyla kapağa geçmeden önce de şunu sıralamak isterim.
İçerik anlamında hazırlanmış en baba-ilham verici "Haydi, let's save the world!" dedirten sayılar şunlardır.
Bristish Vogue September Issue
Vogue Paris May
Love Magazine Fall 
Interview October/ November
Vogue Hommes Int. Fall/ Winter
Vogue Türkiye November
***
#1 Vogue Italia: February // Laura Kampman by Steven Meisel
Başarılı kapaklar ve ilham veren işler açısından 2011 yılında ivmesi düşen Vogue Italia 2012'de 12'de 11 muhteşem kapak yaptı. Geri kalan bir tanesinde de Isabella Rosellini'yi kapağa çıkarttı. E daha ne olsun!
Konsept işler. Konulu kapaklar. Bir de Gordon von Steiner'ın hazırlamış olduğu muhteşem kapak videoları. Bir numaralı aktrisler, en yeni modeller. Fotoğraftan sanat yaratan isimler ve Franca Sozzani'nin geniş bakış açısı. Sen çok yaşa Vogue Italia.

PS: Love Magazine'i listede görememiş olabilirsiniz.
O halde
Spring Summer, Birbirlerine sarılan Kate Moss ve Lara Stone
Fall Winter, Ayrı ayrı Lady Mary ve Lady Sybil, Downton Abbey Cast kapakları
eh pardon da 
GERİ KALAN HER ŞEY İÇİN MASTERCARD 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder