3 Aralık 2012 Pazartesi

MOST CONTROVERSIAL COVERS OF 2012

Konu tartışmalı kapak yaratmaksa birkaç kilişe daima ön plana çıkar. (Siyah kadın-şişman kadın ve kapağa ilişmiş spot en hassas konuların başında gelir.) Ha, dergiyi hazırlayanlar o tartışmayı sezmişler midir, tartışmaya yol açmak için mi o şekilde yayıma hazırlamışlardır yoksa belirli kimselerin aşırı hassas davranması mı buna yol açmıştır, orası meçhul. Neyse. Bu senin en tartışmalı kapaklarında alt metne gerek yok. Bence hepsi de"Bırakalım da bizi konuşsunlar" mantığıyla hazırlanmış.


#5 ZEIT MAGAZINE- 26 JULY
Zeit Magazine, Alman Die Zeit gazetesinin haftalık "lifestyle" eki. Sinema ve dergiler açısından merak ettiğim şey kadın bedeni çıplalığının hiçbir zaman soruna yol açmamasına rağmen erkeğin çıplak olması pek de hoş karşılanmıyor. Zeit dergisinin bu kapağı sene boyunca yayımladığı diğer işler gibi fazla "edgy" ancak yine de en ses getiren kapağı bu oldu yanılmıyorsam. Hatta öyle bir ses getirdi ki kapağın daha sonra Facebook'ta bulunması yasaklandı. 

#4 VICE MAGAZINE- APRIL 2012
Amerika'dan bugüne kadar yayımlanmış en uçuk iş olan Vice bünyesinde seks, uyuşturucu, politika ve sanat gibi tüm popüler ve küresel olaylara ve sorunlara parmak basıyor. Kapağın bu denli aykırı olmasının nedeni ise versiyonlardan birinde alenen bir dildonun yer alması ve tabii pompa da boş yere durmuyor orada.  Öte yandan sayının teması ise "The Holy Trinity".

#3 CANDY- 2012
Yılda bir kez yayımlanan transeksüel/ androjen dergi Candy daha önce kapağına kadın kılığında James Franco, Terry Richardson (erkek) kılığında Chloe Sevigny'i taşımıştı. Zaten "aşmış" bir dergi olarak aslında Tilda Swinton'un kapağı pek de aykırı sayılmaz. Muhtemelen drag queen deniz kızı kostümlü Swinton kapağının en aykırı yanı ise kimsenin kapaktaki ismin Swinton olduğuna inanmaması. 

#2 DAZED & CONFUSED- SEPTEMBER 2012
Şarkı sözleriyle bile ana akımdan uzak duran Banks'i yine ana akımdna daha uzak olan D&C kapağında "normal" bir şekilde görmek pek de beklenmezdi zaten. Kapak henüz internete bile düşmeden kompozisyonun sızmasıyla beraber derginin birçok ülke sınırına girmesi bile yasaklandı. Yasaklanan ülkeler listesinde net anlamda Türkiye'nin adı geçmese de sayıyı kiyosklarda gören olmadı. 

#1 TIME MAGAZINE- MAY, 21 2012
Konu belki de tartışmalı kapak hazırlamaksa tarih boyunca kimse Time'ın eline su dökemez. Belki bu kapakla "çok mu çok ileri gitmedi" ama hemen arkadasından gelen karikatürize kapak Time'a verilebilecek cevabı çok güzel özetledi. "Are you that pathetic?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder