Tam da bugün dergiler hakkında bir şeyler yazma fikrindeyken twitter'da bir anda dönmeye başlayan ''FHM Kapatıldı'' dedikoduları beni google'a itekledi. (bu yazıyı yazmaktaki ilk amacım da yeniden burada pörtleyiverdi, ama burada bir duralım önce.)
FHMin kapatılmasına zerre kadar üzülmedim. Maalesef evvel zaman içinde okumuşluğum var. Çırılçıplak kızlardan ve kaslı erkeklerden oluşan ''yazı değeri'' bulunmayan sayfalardan oluşmuş bir dergiydi. Örneğin Billboard ve Rolling Stone un kapatılma kararı alındıklarında zaten kaliteleri çoktan bozulmuştu, ama yine de üzülmüştüm. Ama burada hali hazırda kalitesi bulunmayan bir derginin kapatılması mevzu bahis.
Her neyse az daha sonra haber kaynağı daha başka şeyler de açıklıyor. FHM dışında, GEO ve Newsweek de dahil toplamda 5 dergiyi kapatma kararı almış Ciner Grubu. Bu dergi aksine Geo, Food & Travel ve Newsweek'in gayet de kaliteli dergiler olduğunu düşünüyorum. peki Türkiye'de dergiler neden okunmuyor, neden bir bir kapatılıyor ? Bunun dışında merak ettiğim bir diğer konu da TV ratingleri ve gazete satışları şeffaf bir şekilde açıklanırken neden acaba dergi satışları açıklanmıyor? Çok düşük olduklarından utanma duygusu falan mı gelişmiş bu konuda ? Bu konuda yanlışım varsa (hani açıklanmama sebebi falan) özür dilerim !
Yazıyı asıl yazmak istememin nedeni ise dergilerin sosyal medyadaki yetersizliği ? Vogue ve Babylon dışında son zamanlarda en merakla beklediğim / takip ettiğim dergilerden bir üçüncüsü Trendsetter. Ancak dergiyi D&Rlarda standlarda görene kadar haberimiz olmuyor. Hadi geçtim bir sonraki sayının içerik konusundan / kapaklarından bahsetmelerine ne zaman çıkacağından bile bir haberiz ? Halbuki bir twitter hesapları olsa, facebooktan bizlere ulaşsalar, trendler hakkında haberler verseler, paylaşımlarda bulunsalar, hem bedava reklam hem de okuyucunun beğenisini daha fazla kazanmazlar mı ? Mesela en son Milliyet Sanat bunu yapmaya başladı ? Fena mı oldu ? Hem etkinliklerden de haberdar oluyoruz !
Trendsetter gibi sosyal medyada boy göstermeyen bir diğer dergi de Harper's Bazaar. Birçok rakibinden daha kaliteli içerik sunan (açık açık söylemem gerekirse -elle) bu derginin de yeterli düzeyde insana ulaşamadığını düşünüyorum. Ki ayrıca bu iki derginin çalışan bir web sitesi bile yok ? Yanılıyo muyum ?
Bazen bu duruma o kadar sinirleniyorum ki hani oturup ben mi açsam acaba adlarına bir site / twitter / facebook hesabı diye bile düşünmüyo değilim :))
Son olarak uzun zamandır GQ'nun Türkiye'ye geleceği söyleniyor. Vogue ile beraber Glamour ve GQ'nun da geleceği söylenmişti zaten. Merakla bekliyorum. Adam gibi bir erkek dergisi geleceği için mutluyum. Yani eğer haber cidden doğruysa. Bir de tabi orada, o grupta yer alabilme hayalleri de soğuk kış günlerinde içimi ısıtmama sebep olan en güzel şey :))
PS: Yazıyı görsellerle süsleyebilmek için bile adı geçen dergilerin yeni kapaklarını bulamadım.
xoxo
galiba sonradan ciner grubu o kadar kişi işsiz kalmasın diye dergileri kapatmaktan vazgeçmiş, sadece uyarı vermiş. dergi tirajlarını ben de merak ediyorum ve açıklanmasını istiyorum. bunun için facebookta twitterda filan kampanyası başlatsak acaba:)
YanıtlaSiluyarı vermiş olsa bile yani umarım böyledir ne kadar daha uzayabilir ki bu durum ?
YanıtlaSilevet onca insanın işsiz kalması üzücü, ancak o zaman o insanlar da ona göre dergi çıkartsaydı, yani belki bu da gaddarlık ama :S
sanırım fifty fifty görev biraz bize biraz dergicilere düşüuo
bizim dergilerin birçoğu kapaklarda başlıkları klişe bir üslupla sıradan cümlelerle yazıyorlar ve ilgi çekmiyor. yabancı dergilerde öyle bir yazıyorlar ki kapakları insanın alakasız dergiler bile alıp okuyası geliyor.
YanıtlaSilAtyorum "Weird male behaviour decoded" ya da "Perfect Fit. Dressing for every shape from size 0 to 16" bizde ise daha kapalı daha örtülü ve özet halinde geçiştirmeli cümlelerle başlıklar olmuyor yani. o yüzden yurtdışında dergiler daha çok satıyor