O zaman dergilerin anası Vogue ile başlayalım. Ve ilk durak Atlantiğin öteki yakasında ülkenin ismiyle değil de editörünün ismiyle anılan Amerikan Edisyonuna. Vogue Anna. Tüm Vogue'ların içinde en az albeniye sahip olan ve kapak konusunda ucuz moda dergisi Elle'den farksız olan Vogue Amerika'nın bu ayki kapağında Angelina Jolie vardı. Hollywood yıldızları ile dergi sattıran Wintour son zamanlarda bence artık adamı hasta etmeye başladı. Dergide herhalde Grace Coddington gibi gerçek bir moda editörü yer almasa derginin ''moda sanatı'' ile yakından uzaktan ilişiği olmaz.
Vogue Italia ve Paris Vogue. Biri modanın anası biri babası. Gelgegelim 35milyonu Vogue Italia'ya yatıracak kadar fashionisto ya da fashionmaniac değilim. Haftalarca en merak ettiğim 3 kapaktan biri olan derginin üstünde siyah bir Gisele Bündchen ve Preview S/S'11 yazısını görmek beni üzse de, internete düşecek editöryalleri 4 gözle bekliyorum.Ki bu yazıyı editlerken Kate Moss editöryalinin düştüğünü gördüm. Ayrıca görüldüğü üzere kapaklarda bir kararma var. Franca Sozzani'nin dahiyane moda anlayışı beni benden alsa da benim daimi favorim Fransız meslektaşı Carine Roitfeld.
Ona karşı olan sempatimi bir başka yazıya saklamak isterim anca şu an için ''Religion: Carine Roitfeld'' desem yeridir sanırım. Koltuğunu Masyıs ayı için Penelope Cruz'a devrettikten sonra Aralık / Ocak sayısı için de Tom Ford'la bir oldu. Roitfeld'in ''A Single Man'' sonrasında kendisine aşık olduğum Tom Ford ile ortaya çıkarttığı bu dergi benim için mücevher değerinde desem abartmış olmam sanırım. Kapak güzeli Daphne Groeneveld ise Lara Stone'un kopyası gibi. Birçokları gibi ben de ilk kapağı gördüğümde ''bir kez daha mı Lara Stone ?'' dedim. Kırmızının ve siyahın uyumu deri objelerle süslü bir salonda yan yana durmuş kan kırmızısı bir şarap ve bitter bir çikolata tadında. Nerdeyse kapak adamda afrodizyak etkisi yarattı diyeceğim yani. Neyse ayın 15inde gelicekmiş Türkiye'ye. 4 gözle bekliyoruz diyorum. Mert Alas & Marcus Pigott'a ise tebrikler.
Ve gelelim beni yayınlanmasından önce uykusuz bırakan, hatta rüyalarıma giren, ilk başlarda benim için sıradan bir dergi olan ancak daha sonra bir çeşit ''bağımlılığa'' dönüşen Vogue Türkiye kapağına. Ekim ayında yaratılan kapağıyla climaxe ulaşan dergi bu ay da bu başarıyı devam ettirmişe benziyor. Aslında hala ikilemdeyim ! Altın sarısı arkaplanı ve kıpkırmızı elbisesiyle oldukça itici gelebiliyor ilk görüşte, ancak dikkatli bakıldığında o altın sarısı ellerle ''vogue pozunu'' veren McQueen elbiseli Maryna Linchuk'u o elbiseyle başka bir planda düşünemiyorsunuz. Fahionspot başta olmak üzere bir çok forumda da beğenilen ve 4 ana Vogue dışında en beğenilen edisyon olarak lanse edilmesi de beni mutlu etti. Dergiyi ortaya çıkaran fikirleri, her ay bir tema üzerine kurulma fikrine tapıyorum. Zamansızlık kavramını, tüm dergilere temasını sattıran ''disco moda''sını başka kim Osmanlı Imparatorluğu ve Hürrem Sultan ile bir araya getirebilirdi ki ? Bravo Vogue ! Tuba Büyüküstün ve Hatice Arslan sonrasında Demet Evgar'ı bizlerle buluşturmaları ise harika. Geriye tek bir isim kalıyor. Muhteşem Caroline ile Wilma Eles. Gotik Givency ile sarışın bir Avrupalıyı dergide görmek keyif verici olurdu.
Bu ay sepetime iki dergi daha fazla eklettirmeme sebep olan editörlerden biri kapağına Sophie Ellis- Bextor'u diğer ise Tarkan'ı taşıdı. İlk olarak Elle ile başlayalım. Başlamadan önce şu notu belirteyim, kimse bana dergiye El dedirttiremez isterseniz bana kıro deyin onun ismi ELLEdir. Gelelim kapağa. Sen kalk 11 sene sonrasında adam akıllı bir kapak yapmaya çalış, her ne hikmetse Elle'nin baş patronu (Conde Nast'ı biliyorum ama sizinkini değil) bu sene bir erkeğin kapakta yer almasına karar vermiş. Komik değil mi ? Sırf Tarkan'ı kapak yapamayan ekip de yanına bir de yanına kız yerleştirmiş, ancak gelin görün ki kapak dahil hiç bir yerde canım modelin ismi geçmiyor. Varsa yoksa Tarkan ! Hani o süs mankeni olmuş. Tarkan'ın smokinine gelecek olursam ise klibi ''Öp Öp''de bile daha güzeldi. Tüm bu davranışlar biraz ''pathetic'' gibi geldi. Neyse. Son olarak belirtmem gerekirse o editöryalin içinde sarı rengimsi Miu Miu elbisenin yeri yoktu, zira ezberlendi, onun yerine başka bir şey giydirilebilinirdi kıza. Tarkan'ın ve kızın çırılçıplak banyoda yattığı görüntü ise hiç estetik değil, mesele Tarkan'ın kıllı falan olması değil. Biraz sanat biraz bakış açısı. İtiraf etmem gerekirse heyecanlanmıştım. Ama Elle fos çıktı. İlk kez aldığım dergi beni içerik açısından da tatmin etmedi ayrıca. Parama acıdım. Yaratıcılıktan yoksun bir kapak olmuş.
Gelelim Harper's Bazaar'a. Elle gibi pek de el emeği kapak hazırlamayan bu dergi de bu ay kapağa Sophie Ellis- Bextor'u taşıdı. Şarkıcının twitterından bu haberi öğrenmemiz iyi oldu, ama kapağı görünce hayal kırıklılığına uğradım, sen kalk 40 yılın başında böyle bir kapak fikri ortaya at, ama inanılmaz saçma bir görseli kapağa taşı. Her ne hikmetse HB'da bu sene böyle büyük bir ismi kapağa taşımaya kalkışmış. Akif Hakan Çelebi tarafından fotoğraflanan Bextor'un üstündeki Lanvin, styling ise Claudia Behnke tarafından gerçekleştirilmiş. Sophie Ellis'i daha sonra blogumda zaten konuk edeceğim ve o zamana kadar üşenmezsem editöryalleri de kapak ile beraber scan ederim. Evet scan ederim. Zira Harper's Bazaar'ın ne bir internet sitesi, ne güncellenen FaceBook sayfası ne de Twitter'ı var.
Editoryallerinde pek de hikaye yok, ancak stylingi beğendim ve enteresan olan diğer noktası ise kapak kızının ve kapak konusunun bir anda işlenmemiş olması. Yani Sophie'yi en güzel parti elbiseleri ve gece kıyafetleri içinde değil normal bir temada buluyoruz. Ancak dergiyi ve diğer editöryalleri beğendiğimi eklemeliyim. Bugune kadar kaçırmışım. Yalnız derginin neden editör sayfası yok ?
Vogue TR gibi Harper's Bazaar da Jagger kadınlarına yer vermiş. Ancak o sadece Georgia May Jager'ı seçmiş. Kasımda Vogue'da gördüğümüz Azra Akın'da bu HB'da. Garance Dore'un Türkiye seyahati ise yine dergide bulabileceklerinizden.
Volume 2 yolda.
Bence Paris kapağı çok hoş olmuş. Kırmızı rujla uygun fontlarında kullanımıyla tek bir yazıyla dikkat çekici ve çarpıcı olmuş ama ne var ki ABD Vogue ve İngiltere Vogue'un kapağını ben de beğenmedim. Angelina Jolie'li Vogue sanki bir hastanede ya da poliklinikte masaya bırakılan sıkıcı medikal dergilerin kapaklarını hatrlatıyor bir hastane havası var ki sorma. İngiliz Vogue da çok rüküş, o work path üzerine çizili yıldırlar toplar filan çok amatör ve çocukça bence. Kalan kapaklar da eh işte standart.
YanıtlaSilVolume 2'yi merakla bekliyoruz:)
British Vogue derim ben.
YanıtlaSilMüthiş! Belki bir gün, gazetelerdeki TV eleştirmenliği gibi, "moda dergisi kapak eleştirmenliği" diye bir meslek icat olur, bizi de mesleğin mucitleri olarak hayırla yad eder tarih!
YanıtlaSilBu kapaklar içinde beni en çok etkileyen, Harpers Bazaar'ınki oldu. Hatta iki gün önce havaalanında ve uçakta ellerde gördüğüm dergiler arasında en çok dikkatimi bu kapak çekmişti, gidip "Afedersiniz, derginize ŞÖYLE bir göz atabilir miyim?! Kapağı çok güzel görünüyo da..." dememek için kendimi zor tutmuştum!
Vogue Türkiye kapaklarında genel bir fluluk sorunu var bence. Ta Jessica Stam'li ilk kapaktan bugüne devam ediyor ve bence matbaayla ilgili, direkt teknik bir sorun. Onun dışında Vogue TR, Uluslararası Vogue Kapakları Liginde UVKL(TM) bu ayı da 3 puanla kapatmış bence!
Tabi ki de Espana! Buram buram İspanyol akıyor zaten dergiden, Almodovar,Banderas,Paz Vega. Todo Sobre Penelope sözüne de bayıldım dergide,çok iyi bir gönderme olmuş. Ve Penelope tam bir İspanyol kadın örneği göstermiş tüm gerçekliğiyle. Senin de dediğin gibi yüz görünümlü olmasını ben de sevmedim ama. Sonuçta bu kadının vücudu müthiş ve çıplaklığı abartmadan kendisini nasıl sergileyebileceğini iyi biliyor.
YanıtlaSilOnun dışında Paris Vogue dudak ön planlı kapağında bildiğin PhotoScape programıyla photoshop yapmışa benziyor. Vogue Türkiye de bana da ilk başta renkler yüzünden fazla göz doyduran geldiyse de uyum açısından daha başka düşünülemezmiş gibi.
Fransız Vogue'unu bu kadar da abartmam belki de Carine Roitfeld'e tapıyor olmamdır. Bir de ''ikon'' ya da şöyle diyeyim örnek almak istediğim biri olan Tom Ford'u kapakta görmem neden olmuştur. Belki başka bir edisyon ve başka insanlarla bu kapak hazırlansaydı pek de sevmezdim :))
YanıtlaSil@irlandayolcusu
Eevet o ''todo sobre penelope''yi görünce çok güldüm ben de, çok iyi bir gönderme olmuş.
@istanbul's finest
american vogue için yaptığın betimlemeye bayıldım :) doğru söze ne denir :)))
@ipek
zaten bir şeyimiz de uyuşşsun :D illa sevdiğim bir şeyi sevsen olmaz değil mi :D
@coşkun
harper's editöryallerini de scanledim. yarın falan blogda olur onlarda :)) Uluslararası Vogue Kapakları Ligi'ne de bayıldım :))
ayrıca moda dergisi kapak eleştirmenliği de ''dream future job''um olabilir. belki de beraber hazırlarız :D
ey medya duy sesimizi :D