18 Ekim 2011 Salı

RÖPORTAJ || AYHAN YETGİN - ''POZİTİF DİRENÇ'' ÜZERİNE

Genç tasarımcı Ayhan Yetgin geçtiğimiz günlerde ilk koleksiyonunu görücüye çıkarttı. Tema ise ''Pozitif Direnç''ti. Dikkat çekmek istediği nokta ise AIDS. İlk koleksiyonunda böyle bir sorunu konu edinmesinin de bende merak uyandırması üstüne kendisiyle ufak bir röportaj yapmak istedim.

Ayhan Yetgin 2009 Elle Dergisi Moda Tasarım yarışmasının 1.si olduğu gibi 2009 ITKIB Kumaş Tasarım Yarışması'ndan da 3.lük elde etmiş. 2010 ITKIB Koza'da stilist ve kostüm tasarımcısı Patrica Field'in favorisi olduğu gibi aynı koleksiyonla moda editörü / gazeteci / blogger / Elle ve Vogue gibi dergilerin siteleri için editörlük yapan Diane Pernet'in blogunda da yakın markaja alınmış. Sırada ise yeni koleksiyonun çalışmaları hazırlığında.

AIDS konusunun toplum içerisinde kendi dikkatini çeken en önemli temalardan biri olduğunu söyleyen Yetgin bu yüzden ilk koleksiyonunda böyle bir şey yapmak istediğini belirtiyor. AIDS'in halen ''maalesef'' ülkemizde neredeyse tabu derecesinde olduğu için hazırlamadan önce insanlardan gelecek tepkilerden de çekindiğini ve bu yüzden endişe duyduğunu da söylüyor, ancak belli ki endişeler onu yıldırmamış, aksine hem buna hem de tabulara bir parça da karşı gelmek ve konu üzerine bir şeyler söyleyebilmek adına koleksiyonunu hazırlamış.

''Pozitif Direnç''in hikayesine gelecek olursak ise Yetgin ''HIV Pozitif'' olan bir kadının ruhsal devinimini anlattığını söylüyor. Kadını AIDS'in simgesi olarak değil de onun bununla mücadelesini betimlediği için AIDSle sembolleşen ''kırmızı'' renginden kaçınarak daha fazla beyaz, gri ve siyah renkleri üzerine yoğunlaştığını belirtiyor.

''Çizmiş olduğum kadının profilini ise temiz ve sade şekilde anlatmak benim için en önemli hususlardan biriydi'' diyor ve kadının güçlü duruşunu silüet ve detaylarla vurguladığını ancak sade yanını da renklerle tamamladığını ekliyor. Sonuç olarak formlar iddialı ancak genel görünüş ise sade. 

1 yorum:

  1. gerçekten çok başarılı bir tasarımcı ayrıcada çok yakışıklı:D

    YanıtlaSil