20 Şubat 2013 Çarşamba

TOP 12- MOVIES 2012

Listeye başlamadan önce birkaç not.


  • Listeyi 2012 Mart -2013 Mart tarihleri arasında seyretmiş olduğum filmlerden oluşturdum.
  • Listede olmayan diğer filmler "Laurance Anyways", "Weekend", "Oslo 31 August" "Keep The Lights On" ve "The Master". Belki bir de "Argo". Öte yandan "Killer Joe" da çok iyiydi. Ve yılın komedisi elbette "2 Days In New York". "The Girl" ve "Game Change" TV Filmleri olmalarından dolayı liste dışı kaldılar.
  • Ang Lee'ye R.E.S.P.E.C.T. Ama şöyle bir düşününce "Life of Pi" bu listedeki filmlerden çok daha iyi değil- bence. Teknoloji harikası. Ona bir şey diyemem. Peki sinema teknoloji mi? Saf duygu mu? Münazara başlasın. 
  • Bu sene listeyi oluştururken daha dikkatkli olmaya çalıştım, mesela geçen senekine baktığımda "We Need To Talk About Kevin" liste dışı kalmış (şu anda bileklerimi kestim), ama "Hugo" var. Anlık heyecan. Dönüp de bir kez daha "Hugo"yu seyretmem mesela. Ama grökemli olma konusunda yılın en iyi yapımlarındandı. Kısacası nasıl derler moda editröleri "zamansız parçaları" seçmeye çalıştım bu sefer. 


10Marina Abramovic- The Artist is Present
Yapım "çok iyi bir belgesel" olmaktan bir tık daha yukarıda. Marina Abramovic'le aynı ortamda nefes alıyosunuz.
9The Loneliest Planet
Gürcistan dağları bir cennet. Kadın-erkek ilişkileri dengesizlik üzerine kurulu. Anlık bir hatanın sonuçlarına katlanmalısınız. Konuşmak yok. Sadece dinleyin. Small talk yerine fiil çekmek her zaman işe yarar.
8Beasts of the Southern Wild
Filmden düşen tek bir screencap tüm hikayeyi özetliyor. Masal diyarı. Kim demiş masallarda her şey toz pembe diye ama!

7Tabu
Beast ve Moonrise büyülücülüğünde bir masal değil. Ama izlediğiniz masal. Siyah-beyaz masal. Masalı dinlerken duyduğunuz müzik şahane. Siyah, beyazın fendinde midir bilinmez filmin en çarpıcı yanı da "elegant touch".
Holy Motors
Leos Carax ne anlatıyo? Ne anlattığı size kalmış, ben nasıl anlattığıyla ilgilendim. Daha önce de dediğim gibi "BaşYapıt"ın daha sofistike versiyonu gibi.
6Cafe de Flore
Bu da yılın en yürek burkan filmi. Farklı zaman dilimleri için "Cloud Atlas"a gerek yok. Daha kompakt daha duygusal. Müzikler kadar Vanessa Paradis de harika.
5MoonRise Kingdom
Saçma ve eğlenceli. Karikatürize. Wes Anderson. Kurgu şahane. Sanat yönetimi fevkalade.
4Rust and Bone
İki tür sevgi. Kadın-erkek. Baba ve oğul. Film Marion Cotillard sayesinde oldukça öne çıkarılsa da filmdeki aşktan öte yürek acıtan nokta baba ve oğul arasındaki ilişki.

3Barbara
Bembeyaz bi odada olduğunuzu hayal edin. Beyaz masa. Beyaz sandalye. Bir de duvarda cam çerçeve. Huzur var. Sonra çerçeve yere düşüyo. Camları yerden toplarken tüm plan kırmızıya bürünüyor. Yılın en minimal filmi.
2Django Unchained
Kan hiç bu kadar zarif akmamıştı. Christoph Waltz'un paltosu, Django'nun moda anlayışı. Tarantino touch. 
Silver Linings Playbook
Bradley Cooper'ın deli halleri ve yılın en iyi erkek oyuncu performansı. Jennifer Lawrence'ın Robert De Niro'ya kafa tutuşu. Jacki Weaver'ındenge oyunları, Hemingway what's your problem? ahh tabii bir de şu okul projeleri. Cooper'ın çöp torbası vs Dolce&Gabbana'nın çuval elbisesi.

1Amour
Filmden bu kadar etkilenmemin belki de tek nedeni salondan çıkarken Nazlı'nın dönüp de "Yıllardır bu kadınla adamı filmlerde görüyorum. Gittikçe yaşlanıyolar, bak adam tek başına yürüyemiyo bile artık"  demesiydi. Sonra yolda yürürken bir de onların gözünden izledim filmi.

1 yorum:

  1. Listeye bakıyorum da, seyretmek isteyip de seyr edemediğim ne çok film var:( Hadi o zaman, zaman kaybetmeden başlıyorum!

    YanıtlaSil