28 Nisan 2011 Perşembe

FEMME FATALE OR JUST FATALE MUSIC ?

Kuşkusuz Britney Spears'ın bugüne kadar attığı en doğru 3 adım; Madonna düeti, ''In the Zone'' albümü ve Twitter üyeliği. Özellikle Glee'ye konuk olması ile bir anda dikkatleri üstüne çeken Spears zaten dizide rol almaya başlamadan önce de ufaktan ufaktan reklamını yapmaya başlamıştı. Sene sonuna doğru sürekli twitterdan çıkacak albümü ve şarkıları, videoları hakkında kimi zaman ipuçları veren kimi zaman da sürprizleri olduğunu belirterek hem hayranlarını hoş tutup nabız ölçen, hem de bir anlamda yavaştan ama emin adımlarla albümünü pazarlamaya başladı. Eh tabi tüm bu adımlar özellikle bende de merak uyandırmaya başlamıştı bile, acaba yeni Britney albümü nasıl olacaktı ?
Britney'ye göre Femme Fatale tanımı: Seksi, güçlü, cool, kendine güvenen, gizemli ve tehlikeli.

Son yıllarda pop müzikte en büyük trend yine dans, sanırım bu özellikle Madonna ve ''Confessions on a Dancefloor'' dönemi ile de iyicene tavan yaptı. İşte ''Femme Fatale''de de olduğu gibi alışılageldik Britney pop tarzı, dans volume'lerinin ardında kalmış bu sefer. Albümdeki slow şarkı sayısı da az. Yani dans etemey hazır mısınız ? İşte konu dans olduğuna göre de albümün açılışı ''dance till the world ends'' gibi klişeleşmiş bir mottoyla ve de klişeleşmiş şekilde açılıyor. Vasat videosunun aksine son zamanlarda enerjiyi en üst seviyede tutan muhteşem bir kayıt ''Till the World End''. Arkasından gelen ''Hold It Against Me'' ise kesinlikle ilk dinlediğimde beni kendine çekmeyen hatta ''bizi bunca zaman beklettikten sonra böyle ucuz bir şarkıyla mı dönüyor'' dedirttiren bir yapım. Ne garip ki albümün tamamı da bence böyle, ilk dinlemede beni kesinlikle hayal kırıklılığına uğratan ancak dinledikçe insanda bağımlılık yaratan cinsten.

''In The Zone''dan bu yana pek de ortak çalışmalara imza atmayan Spears bu albümde iki şarkıda bu geleneği bozuyor. Yüksek ritmli, hip-hop'tan dans kırması ''(Drop Dead) Beautiful''da kendine eşlik eden isim Sabi. ''Who the hell is Sabi?'' dediğinizi duyar gibiyim. Ancak albümün en iddialı şarkılarından, iddia demişken bu alanda ''Inside Out'' da oldukça yetenekli. İnanması güç olsa da ''Where is the Love?'' gibi 00lerin en iyi pop kaydını yapmış bir grup olarak son zamanlarda apaçi tarzına kaymış olan Black Eyed Peas'in beyni Will.I.Am ise ''Big Fat Ass''de Britney'ye eşlik eden isim. Tahmin edebileceğiniz gibi son albümlerindeki ''The Time (Dirty Bit)''te olduğu gibi bu şarkı da ''apaçi stayla''. Son zamanlarda Jennifer Lopez'in de bu akıma kapılması nedeniyle acaba tüm müzik bu tarzın istilası altına mı girecek diye de korkmuyor değilim hani! Hemen ardından gelen ''Trouble For Me'' ile de bu tez kanıtlanır gibi. Yine şarkının introsu ve yer yer baskın gelen ritmleri de Jennifer Lopez'in son hiti ''On The Floor''u çağrıştırıyor. Hazır albümün sinir bozucu parçalarını sıralamışken ''How I Roll''ü de belirtmeden geçmeyeyim.  İki apaçi hiti ardından gelen smooth dance ''Trip to Your Heart'' ise gidişatı kurtaran şarkı durumunda sanırım.

Albüm açılırken peş peşe sıralanan 4 güzel parça sonrası bir vasat, bir idare eder olarak ilerleyen albüm en azından kapanışı güzel yapıyor. ''Gasoline'' ve ''Criminal''. İlki şüphesiz albümün açılış parçasından sonraki en iyi dans kaydı. Keşke üçüncü single bu olsaydı. İkincisi ise bir mitolojik hikayeden ya da bu hikayeyi tasvir eden bir tablodan kopmuş gibi. Sanki Apollo, Daphne'yi kovalarken o sırada başka bir tanrı arpı ile bu şarkıyı söylüyordu.

''BlackOut''taki dans şarkılarının aksine pek karanlık değil ve sanki daha optimistic. Bence Britney'nin dediği gibi kariyerinin en iyi albümü de değil, ''Circus'' ve ''In The Zone''un gerisinde bile kalır. Ancak Britney yine her zaman yaptığı gibi bizleri şaşırttı ve albümde ''farklı'' bir şeylerle karşımıza çıktı, ki bu da aynı şeyleri yapıp iyi ama sıkıcı olmasından çok daha iyidir. Aslında düşündüm de belki de o kadar da kötü sayılmaz, neticede 12 şarkıdan sadece 3ü vasat. Son bir not, Britney en sonunda şu formülden vaz geçmiş: 3.30 dakikalık şarkı formatı. İlk 2 dakikası sizleri yerinizden zıplatacak kadar yüksek tempo, ardından 40 saniye slow ve yine yüksek tempoyla şarkısını bitirmek.

Sanırsam 5 üzerinden 4 ile sınıfını geçti.

images via, google images, V Magazine #70, spring issue, shoot by Mario Testino 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder