12 Mart 2012 Pazartesi

OH MY FELLOW GINGER: JESSICA CHASTAIN

Sene boyunca bütün ''en iyi yardımcı kadın oyuncu'' dallarına aday olsa da ödüllerin yüzde doksanını Octavia Spencer'a kaptırsa da senenin en fazla konuşulan kadın oyuncusu o oldu. Adı kimi zaman hatta Meryl, Rooney ve Michelle'den daha fazla anıldı bile diyebilirim. Öte yandan tıpkı Michael Fassbender gibi yemeden içmeden çalışıp bir seneye 7 film sığdıran Jessica Chastain hiç olmadı ''jüri özel ödülü''nü hak etmiyor muydu?
IF Istanbul sonrasında bu hafta sonu vizyona girecek olan ''Take Shelter''da ailesini korumakla ve bu nedenle neredeyse psikopata bağlayan paranoyak bir adamın (Michael Shannon) eşini oynayan Chastain film boyunca soğukkanlı ve orta-sınıf ailesini bir arada tutmaya çalışan ev kadını rolünde. Ancak soğukkanlılığı onu bazı zamanlarda ''kocacım ben hastalıkla sağlıkta senin yanındayım'' sözünden de uzağa itebiliyor. Ancak sanırım yine bunun altında -aileyi bir arada tutabilme ve bakabilme sorumluluğu da var. Dolayısyla filmde sadece adamın hikayesi değil ''şizofrenik bir kocayla nasıl yaşanılırın'' da altı çiziliyor. Ve elbette bir diğer tema da ''kader''. Yapım aynı zamanda, kesinlikle, yılın en kan dondurucu ve şok edici filmleri listesinin de tepesinde yer alıyor.
Helen Mirren ve Michael Shannon gibi isimlerden sonra ise ''Tree of Life''da Sean Penn ve Brad Pitt ile kamera karşısına geçen Chastain aynı zamanda Terrence Mallick'le de çalışmasıyla bence Hollywood'un en şanslı isimleri arasında. Tıpkı ''Coriolanus'' ve ''Take Shelter''da oluğu gibi burada da -eş rolünde karşımıza çıkan Chastain bu sefer de ağırbaşlı, kırılgan ve ince bir ev kadını / kocasını bekleyen kadın rolündeydi. 21st Century Penelope kendisi adeta. Kanımca tüm zamanların en berbat sinema uyarlaması olan Ralph Fiennes'ın ''Corilanus''unda ise Fiennes, Vanessa Redgrave ve Gerard Butler ile oyandı. Evinde eşini (Coriolanus) bekleyen kadın rolüyle bir kez daha bizleri şaşırtmayan Chastain bir kez daha ağırbaşlı ve zarif sıfatlarını hak ediyor.
İkinci kez ''Texas Killing Fields'' için ''Avatar'' yıldızı Sam Worthington ile bir araya gelen ginger-head bu sefer portfolyosunun %90ını oluşturan uysal ev kadını rolünden çok farklı bir yerde. Erkekleri dövebilecek ve dediğini yaptırabilecek kadar oturaklı bir kadın polis. Senaryosunun zayıf, gerilimin az ve yetersiz kaldığı filmden pek etkilenmesem de Worthington'la ilk karşılaşması olan ve kadroda Helen Mirren'ın da yer aldığı ''The Dept'' Mirren'a rağmen favorim oldu. Bu arada filmin Türkiye vizyon tarihi kesin olmasa da ''Texas KF'' geçtiğimiz cuma vizyona girdi. 5 üzerinden 2.75lik filmi kaçırmadan izlemelisiniz gibi bir şey de demiyorum üstelik. 30 yıllık bir eski hesaplaşmanın konu alındığı ''The Dept''de ise Chastain, Mirren'ın gençliğini ve Nazi suçlusu bir adamı Almanya'dan İsrail'e taşımakla görevli eski bir Mossad ajanını canlandırıyor.
İster zarif bir ev kadını olsun, ister erkek gibi bir ajan Jessica Chastain'in en iyi rolü ise ''The Help''teydi. Elinden cola şişesi düşmeyen zengin bir Güneyli olan Chastain aynı zamanda kocasını da elinde tutabilmek için her yola baş vurmayı deneyen çılgın ve komik bir ev kadınıydı. Daracık elbiseler ve sosyeteye girme savaşları ise melodramatik filmin en eğlenceli anlarıydı sanırım.
Chastain'in kariyeri ise burada bitmiyor. 2012 yılı içerisinde 4 filmi daha vizyona girmeyi bekliyor. James Franco ve Mila Kunis'in de yer aldığı ''Tar'', korku filmi ''Mama'', Javier Bardem, Rachel Weisz, Ben Affleck ve Rachel McAdams ile yeni bir Terrence Mallick filmi, Mia Wasikowska, Guy Pearce ve Gary Oldman ile ''Wettest County''.


ps. bu arada post içerisinde yer alan tüm görseller Another Mag / Spring-Summer 2012 sayısından.
God bless the new Ginger Queen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder