11 Temmuz 2012 Çarşamba

METROPOLI- POST MODERN KAPAK TASARIMI

Başlık ilk düşününce garip gelebilir, ama emin olun siz de Metrópoli'nin kapaklarını gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Eğer post-modern şeyler bir anlamda ana-akımda alışık olduğumuz şeylere uzak ve ona karşı 'cool bir tavırla' duruyorsa Metrópoli'nin çizgisi de öyle. (Ya da tam adıyla La Luna de Metrópoli).
Metrópoli meşhur Ispanyol gazetesi El Mundo'nun haftasonu eki aslında. Böyle de dedimse bizde bu tür şeylerin olmaması nedeniyle de içim cız etti. Derginin içeriğini henüz ele geçirmiş değilim ama anladığım kadarıyla lifestyle ve Time Out serisinin 'art work' yanı ağır basan haftalık versiyonu gibi. Merak ettiğim tek şey ise Istanbul'da El Mundo satan noktaların bu eki de gazetenin yanında verip vermedikleri. (Zira yabancı dergilerin ekleri pek de kiyosklara uğramıyor.) Derginin art directörü ise Rodrigo Sánchez. Sanırım böyle bir dergide çalışıyorsanız konumunuz genel yayın yönetmeninkinden daha havalı. Çok da abartıya kaçmış olmak istemem ama eğer bütün bu tasarımlar Rodrigo'nun beyninin içinden çıkmışsa 'tell the bitches Jesus is back in the town.'
Yayımlanan her kapak ise haftanın önemli olaylarına dikkat çekiyor ya da box office filmlerine selam çakıyor. 
Bütün kapaklar bir yana biraz aşağıdaki dantel ve örümcek ikilisi, geçtiğimiz haftaya ait bir kapak. Sanırım mesaj alındı. Daha aşağıdaki barkod ve ikiz kuleler temalı kapak da yine tüm olayı tasvir eden muhteşem bir sembol bence. Aslında kapak spotu olmadan, tek bir görselle verilen mesaj kapağı minimal yaparken, tasarımın zenginliği olayı aynı zamanda komplikeleştiriyor. Post-modern tagini de boşa koymadık yani.
Daha fazla yaratıcı kapakla karşılaşmak istiyorsanız. 

ps. dergiden beni haberdar ettiği için de E. Kurtuluş'a teşekkürler, teşekkürler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder