26 Kasım 2010 Cuma

EFFI BRIEST

Ay başında sizlere söz verdiğim gibi şimdi sizleri 19. YY Almanyasına götürme vakti. 1880lerdeyiz ve Alman yazar Theodor Fontane'nin en başarılı eserlerinden biri olan ve dönemin diğer kadın romanlarıyla karşılaştırılan eseri ''Effi Briest'' hakkında konuşmak isterim.

Dönemin kadın imajını bizlere çizen Fontane romanında aynı zamanda dönemin politik olaylarına da çokça göndermelerde bulunmaktadır. Askeriye ve politikacılara göndermede bulunan eserde direkt olarak Otto von Bismarck'ın izlerine rastlamanız bile mükemmel.

Aynı zamanda insanların ''öteki'' olanlara bakış açısına da tanıklık edebileceğiniz eserde kadın-erkek ilişkileri üzerine de durulmuş, dönem insanının cinsiyet olarak kadınlara ve erkeklere yüklemiş olduğu rolleri de görebilirsiniz. Romandan bu konuda en çarpıcı aynı zaman da basit olan replik ise şu şekildedir. ''Kadınlar kadın, erkekler erkek gibi davranmalıdır''.

Kısaca romanın konusu ise Almaya'da küçük bir kasaba olan Hohen-Cremen'de yaşayan 17 yaşındaki Effi Briest kendisinden 20 yaş büyük asker Geert von Instetten ile evlendirilir. Evlendikten sonra daha da küçük bir kuzey kasabası olan Kessin'e taşınırlar. Aslında çocuk zaten orada oturmaktadır. Bu küçük kuzey kasabasında hayata ve insanların bakış açısına Briest bir türlü alışamaz. Daha sonra başka bir asker olan Crampas ile taşınır. Ve işte asıl roman da burada başlar. Sarsıcı bir aşk öyküsü de diyebilirim.

Thomas Mann vakti zamanında şöyle demiş. Eğer kitaplığımı sadece 6 kitapla sınırlandıracak olursam bunlardan biri muhakkak ''Effi Briest'' olur. Düşünün artık nasıl bir şey olduğunu. Ve de dediğim gibi içerik açısından dönemin diğer romanları ''Anna Karenina'' ve ''Madame Bovary'' ile de bir tutulmakta. Türkiye'den ise ASşk-ı Memnu'nun Bihteri ile bir tutulduğunu söylesem ?  Aşk, Entrika, Korku ve Realism & Modernizm.

Ben derim ki muhakkak koyun bu kitabı kütüphanenize. Kasım Eğit'in çevirmiş olduğu edisyonunu okumanızı öneririm bu arada.

Bulamadığımdan dolayı izleme fırsatını elde edemesem de romanın iki de ünlü film uyarlaması bulunmakta. 1974 ve 2009 yapımları. İkincisinde başrolde ise tanıdık bir isim Julia Jentsch yer alıyor. Merak edenler için ise fragmanı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder