4 Kasım 2010 Perşembe

IN AND OUT OF CONSCIOUSNESS: GREATEST OF ROBBIE WILLIAMS 1990-2010

Seks Sembolü ! Provakatör !
Ateşli! Nudist!
İngiliz !
He bir de Popstar !

Greatest Hitsler hep heyecan verici olur ! Anılarınızı canlandırmada hep yardımcı olur çünkü, bir saat içinde hem 80ler hem de 2010u yaşayabilirsiniz. Hayatınızın gözünüzün önünden film gibi akmasını beklemek için ölmeden önceki son saniyelerinizi yaşamanıza gerek yok yani.

10 yıl önce belki saatlerce NR1 TVde sevdiğiniz şarkının videosunu çıkmasını beklediğiniz şarkı da bu albümde. Internet canavarı kesildikten sonra sırf premiere'ini izledikten sonra konusunu unuttuğunuz videonun şarkısa da burada.

El kadar çocukken dinlediğiniz her slow şarkının aşk şarkısı olduğunu zannedip, sırf melodi karamsar diye siz de büyüyüp aşık olup ''bu şarkıların anlamını tadarak dinlemek istiyorum'' dediğinizi biliyorum. Okulda öğrendiğiniz elementary seviyedeki İngilizceniz ile radyo başında onlara eşlik edip şarkı söylediğiniz günler de eski de kaldı tabi.

Together w/ Gisele 2000 October British Vogue Cover

Şimdi ise yapmanız gereken tek şey vakti zamanında dinlediğiniz, ama albümünü almayı aklınızdan bile geçirmediğiniz şarkıcıların en iyilerini topladıkları o cdleri çıkar çıkmaz en yakın müzik markete gidip Greatest Hits albümünü arşivinize eklemek olacak.

Bu uzun girişten sonra saadede gelelim. Robbie Williams ile ilk tanışmam 2000li yılların başına denk gelir. Eğer evinizde ergenliğin sonlarını yaşayan bir ablanız vardıysa siz de Robbie Williams dinlemeli, Brad Pitt, Leonardo Di Caprio ve Matt Damon'a aşık olmak zorundasınız. Hande Yener'i, Spice Girls'ü kim takar ! Eğer o anda TVde F1 Pilotu kılığında yakışıklı bir herif siyah beyaz bir videoda gövde gösterisi yapıyorsa şansınız yok !

Biraz daha büyürseniz artık kumanda elinizde. O ne şu seksi videoda Batman yıldızı kızıl saçlı Nicole Kidman ile Robbie karşılıklı rol kesmemişler mi ?

Hemen arkasından ''Feel'' ve ''Come Undone''. Sene 2003, 13 yaşında küçük ben. Sanırım ben için oldukça provakatif. Ama hayran kaldım. Sonrasında eğlenceli klibi ''Tripping'' ile ''Intensive Care''. Yaptığı şarkılarla, videolarla beni kendine hayran bırakan Robbie'nin geçmişi deşme zamanı da gelmişti. ''Let Me Entertain You'' ve ''Angels'' da onun masterpiecelerinden.

Sonrasında 2000lerin diskosu. ''Rudebox''. Geçtiğimiz sene ise Video Killed the Radio Star'a gönderme yapan albümü ile ''Bodies''.

Ve şimdi Take Thatten ayrılışından sonraki 12 senelik koca kariyer double-disclik bir albümde. Belli ki Take That'le işi yeniden pişirmeden önce bu uzun ara için açılan parantezi kapatmak istemiş, ya da virgülle yeni dönemi karıştırmamak istemiş.

Robbie Williams benim için hep bi stardı. Ama o kadar. Britanya topraklarından Amerika dışında bütün dünyayı etkisi altına bir İngilizdi. Tıpkı Burberry tıpkı Big Brothers gibi popüler ingiliz kültürünün temsilcilerindendi. Ancak baştan sonra bu iki volume'luk albümü dinlediğimde fark ettim de ondan başka ''Best Male'' ünvanını hak eden kim var ki ? Kanye West mi ? belki ikinci aday. Justin Timberlake mi ? Onun devri kapandı. Prince ? Hiç sanmam ? Mika ? Dünyanın en şeker müzik yapımcısı, şarkılarıyla beni havaya uçurur ama sanmam. Evet Robbie millenyumun en büyük erkek starı.


Marliyn Monroe gibi seks sembolü, videolarında her zaman bir kızla işi pişiren, seksi, ateşli, baştan çıkarıcı, provkatör. James Mayer sözlüğünde tam da bunlar yazıyor. Şehvet ve nudizm kelimeleri de hiç yanlış olmaz sanırım.

Tıpkı 98de dediği gibi ''Let Me Entertain You''. Koyun bir albüm, yaslanın arkanıza ve ipleri onun eline verin. Amman dikkat, yoksa bir sonraki videoda Daryl Hannah yerine Robbie'nin dağ başındaki sıcak su dolu küvetinden dikizlediği kişi siz olabailirsiniz.

Madonna'nın ''Celebration''undan bile daha fazla hoşuma gittiğini eklemeliyim. Yayınlanan bütün singlelar burada. İki de yeni singlela. Her ikisinde de Gary Barlow etkisiyle. Promo şarkı ''Shame''de ise hem vokallerde hem videoda göze çarpıyor ! Video ise alışılageldik tarzın dışında. Bir kadın yok ! Neyse bu video hikayesini de farklı gözlerden yorumlayabiliriz - ama oralara girmiyeyim isterseniz :)

Albümde aynı zamanda Take That zamanında yapılmış ''Everything Changes'' ve bir George Michael parçası olan ''Freedom!90'' da bulunuyor.

Alınası, dinlenilesi. Bence bir must-have. Zaten iyi işler ama, bir de iyi işlerin de kapsamlı bir şekilde bir araya getirilmiş olması hepten övgüyü hak ediyor. En azından ''American Life'' misali ''Rudebox'' dışarıda kalmamış.

Yeryüzündeki her şarkıcıdan çok daha fazla kez tam 16 kere Brit kazanan da o. Brit çizgisinden taşıp ''Rudebox'' ile Amerikayı fethetmek isteyen de ! Kylie Minouge'la ''Kids'' videosunda merdiven tırmanan da drag queen gibi karşımıza çıkıp Madonna tribute'u Pet Shop Boys yapımı ''She's Madonna''yı kaydeden de.

Yazıyı kapatırken de kişisel Top 10 Robbie listemi sizlerle paylaşmak isterim.

2 yorum: