18 Nisan 2012 Çarşamba

TOP OLYMPIC ARENAS

Antik Çağ sever biri olarak modern zamanlarda yapılan hiçbir arenanın o günkü görkemine ulaşamadığını düşünsem de günümüzde gerçekleşen Olimpiyat Statlarının her biri de post-post modern uzay mekikleri gibi. (Gerçi o günlerde özel bir arena olmasa bile atmosferi yeter sanırım.)

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış ve kapanış töreninin yanı sıra çeşitli oyunların da oynandığı ana stadyum ''The Bird's Nest''adını taşıyordu. Yapımı 5 yıl süren bu görkemli binadan daha görkemli olan şey ise resmi açılıştaki törendi.
Kapısı açılmaya başlayan bir uzay mekiği görüntüsüne sahip olan bu stadyumun en ilginç yanı sanırım kanatlardaki oturma planı. 2000de gerçekleşen Olimpiyat Oyunlarının ev sahibi ise Güney Yarım Küre'den Sydney olmuştu. 
Görkemini modern mimarinin gücünden almasa da Antik Çağ oyunlarına selam çakan bu görüntü ise 1984 Los Angeles Olimpiyat Stadından. Aslında stadın ana giriş kapasının ve iç tasarımının Coliseum'a benzetilmesinden başka da bir marifeti yok.
Doughnt şeklinde yapılmasından ötürü ''The Big O'' olarak da bilinen Toronto Olimpiyat stadı ise 3 yılda tamamlanmış. '76 Olimpiyatlarında açılışı yapılan stadın boynuzu ise daha sonradan eklenmiş.
1972 Olimpiyatlarının ise birden fazla ilgi çekici yönü var. Kanlı Olimpiyat olarak adlandırılabilinecek Münih Oyunları'a terör damga vurmuştu. Daniel Craig'in de başrolünde olduğu Spielberg filmi ''Münich''in anlattığı da buydu. Yapı olarak ilgi çeken yönü ise balık ağları içine hapsolmuş şey sadece bir stat değil adeta şehir.
ve 2012 Londra Olimpiyatları, oyunlar -genellikle- diğer şehirlerde de olduğu gibi 10 kadar stada yayılmış durumda. Bazı oyunlar dışında açılış ve kapanış gösterilerinin de yapılacağı Olympic Stadium bu kadar ilgi çekici olmasa da Velodrome Arena daha göze çarpar nitelikte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder