25 Kasım 2010 Perşembe

NELLY FURTADO: DECADE'S TOP FEMALE ARTIST


2000 yılında tam da millenyuma yeni girmişken yepyeni bir isim ortaya çıkmıştı. İngilizce söylüyo, Latin kanı taşıyo ve müziğinde folklorik ve yerel tatlar var. İçinde pop da var, trip-hop da var folk da var. İster istemez ilgimizi çekiyor. ''Whoa, Nelly !'' işte böyle bir çalışmaydı. Ardından gelen albüm ise ''Folklore'' bu alanda emin ve sağlam adımlarla ilerleyen yepyeni bir yıldızın tanımı niteliğindeydi. Bu sefer sanki world music de vardı işin içinde bir de biraz daha rock. Üstelik şarkılarını da kendisi yazıyo. So cool.

Kaliteli iş yapıp da ikinci plana atılan her insan gibi Nelly Furtado da bir türlü beklenilen üne kavuşamadı. Evet ün önemli değil, yaptığı iş kaliteli olsun yeter, ama insan bir taraftan da böyle şeyler istiyo. 2006 yılında ise ''Loose'' albümü için Timbaland ile bir araya gelmesi onun makus talihini değiştirdi. Ona el veren bir diğer isim ise Justin Timberlake olunca 2 sene boyunca her yerde onunla karşılaşmamız sürpriz olmasa gerek.

Son olarak geçtiğimiz yıl tamamı Ispanyolca olan ilk albümü ''Mi Plan''ı yayınladı. Senenin en iyi albümlerinden biriydi, isterseniz eksik PR ya da başka bir şey deyin yeniden büyük kitlelerle ulaştığını düşünmüyorum. Üstelik albümde Nelly'e Josh Groban, Concha Buika, Alex Cuba ve Julietta Venegas gibi bir çok yıldız da eşlik etmişti.

İşte bu 4 albümün özeti. Yanında 2004 Avrupa Futbol Kupası için kaydettiği Força ve Deluxe Editon'u almanız taktirde yıllar içinde eşlik ettiği sanatçılarla yaptığı şarkıları da edinmiş olucaksınız. Bakınız Tiesto ''Who Wants To Be Alone'', Michael Buble ''Quando Quando Quando''  ve bir başyapıt ''Island of Wonder'' Caetono Veloso ile vb. Albümde 3 tane de yeni şarkı var. ''Night Is Young'', ''Girlfriend in the City'' ve ''Stars''.  Stars'ın ise bu kış radarlardan kaçmaması gerekir.
116-nelly furtado-stars by jamesmayer
17 şarkılık ya da 17 + 8lik bu albüm -The Best of Nelly Furtado- bence kaçırılmaz. Hazır Xmas / Yılbaşı da yaklaşırken güzel müzik dinlemeyi sevenlere de hediye edebileceğiniz bir albüm bence. Daha fazla Nelly Furtado için geçtiğimiz ay yayınladığı Remixes albümünü edinebilirsiniz ya da  ''Lifestyle'' adlı ingilizce albümü için gün saymaya başlayabilirsiniz.

2 yorum: