29 Kasım 2010 Pazartesi

RAMPA ISTANBUL'DA AHMET ORAN

Daha önce şurdaki yazımda sizlere Rampa Istanbul hakkında yazmıştım. (Tık).

İşte şimdi yeni bir sergi daha. Aslında yazmakta geç kaldım, zira Kasım başında sergilenmeye başlayan Ahmet Oran tabloları Aralığın ortalalarına kadar sizlerle buluşabilecek. - 18 Aralık son gün !!!!

Akaretlerin hemen orda bulunan bu depovari sanat galerisininin gri duvarlarını bu sefer Ahmet Oran canlandırıyor. Canlandırıyor dedim, çünkü o renksiz tuvaller doğanın size sunduğu bütün renklerle can buluyor.

Bence sergi bitmeden ufak bir ziyarette bulunabilirsiniz.

Basın Bülteni'nden;
1957 yılında Çanakkale’de doğan Oran, 1980’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Sonrasında çalışmalarına Viyana Tatbiki Sanatlar Yüksek Okulu’nda devam eden Oran 1980’lerin ortasından itibaren ağırlıklı olarak Avusturya’da olmak üzere 30’u aşkın kişisel sergi açtı; 25 karma sergide eserleri yer aldı.


Ahmet Oran, monokrom renk tabakalarını siyah zeminin üzerine birbirinin peşi sıra taşıyor, tuvali katman katman maviyle, kırmızıyla, sarıyla veya griyle kaplıyor. Kimi zaman monokrom kalan, kimi zaman da yüzeyde çok renkli bir örgü meydana getiren son katman da tuvale taşınıp işlendikten sonra sanatçı, kendisinin de ifade ettiği gibi, “resmi açmaya” başlıyor. Aynı anda birden fazla tuval üzerinde resim yapan Oran, farklı   spatüllerle ve çeşitli büyüklükteki ahşap parçalarıyla çalışan bir sanatçı. Bu ahşap parçalarıyla tuvalin kabuğunu soymak suretiyle resimde geniş bantlar meydana getiriyor. Açığa çıkan renkler farklı yoğunluklarda, karışımlarda ve yapılarda görünür hale geliyor.


30’u aşkın tuvale yer veren bu sergi, aynı zamanda sanatçının 5 yıl aradan sonra İstanbul’da açacağı ilk kişisel sergisi olma özelliğini de taşıyor.

Sergiyi; 18 Arlık'a kadar Pazar- Pazartesi dışında 11.00 - 19.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Öğle yemeği ya da iş çıkışında biraz keyiflenmek için iyi bir öneri sanırım ha ?

2 yorum:

  1. Çok güzel bir tablo. Ancak ben, klasik anlamda duvara asılan tablolar üretme şeklindeki sanatçılığın, tıpkı vinil plaklar, kasetler ve hatta CDler gibi artık devrinin geçtiğini düşünüyorum. Şimdi bu tablodan ilhamla bir duvar kağıdı veya animasyon tasarlama zamanı. Sanatçı, yaşadığı dönemde "patron"ların sanat tüketme modlarına uyum göstermeli. Leonardo bugün yaşasaydı, şu anda harıl harıl iphone ve ipad için uygulama geliştiriyor olurdu...

    YanıtlaSil
  2. aslında dediğine katılıyorum. hatta belki bu tabloyu gece yatmadan yatmaya uğradığım odamın duvarına asmak yerine laptopuma ya da iphone masaüstü olarak ayarlasam çok daha kullanışlı? olur.

    belki böyle bişey değil, ama o popüler kültürde de çokça karşımıza çıkan bir çok modern sanat eserini duvarıma asarım diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil