4 Aralık 2010 Cumartesi

HOW MYTH CHARACTERS INVADE 21ST CENTURY ?

Bilenler bilir mitolojiye ne kadar düşkün olduğumu, okulda 4 dönem mitoloji dersi görmemde de bunun etkisi var elbette. Hem blogumun ismi ise Apollo zaten değil mi ? Uzun zamandır bu konu hakkında yazmak isterken efsanevi Karl Lagerfeld birden bire 2011 Pirelli Takvimi'ni Mitoloji Karakterleriyle hazırladığını gösterdi bize. O halde vakit şimdidir deyip postu hazırlamak istedim. Yukarıda anlamış olduğunu üzere en tepede ''Apollo Boy'' yazmakta. Hemen altında ''Special Extra Issue'' yazıyor. Biraz altında ise ''Greek Gods Invade 21st Century''. Yan tarafta ise ''Bacchus'', ''Apollo, ''Hera'', ''Artemis'', more & Karl Lagerfeld. Kapak yakışıklısı ise Apollo.

Pirelii çekimlerinde Karl Lagerfeld tapınası oyuncu Julianne Moore dışında, yaklaşık bir senedir Model.com'da en iyi model olarak gösterilen Lara Stone ve Freja Beha Erichsen, Isabeli Fontana, Natasha Poly ve fazlasını bir araya getirmiş. Erkek modeller ise Baptiste Giabiconi, Sebastien Jondeau, Brad Kroenig, Garret Neff ile Jake Davis. 

Karl Lagerfeld mitolojik hikayelerden yola çıkmış ve bunların bir çoğunda başarılı olmuş özellikle Narcissus ve Echo'nun tasvirine bayıldım. Dionyos ve Bakhalar tasviri de pek yerinde olmuş. En önemlisi vücut yapılarını göz önünde bulundurarak karakter seçimi yapmış olması. Bir kez daha görüyoruz ki mitoloji her şeyin anasıdır. Edebiyat, moda, sanat, müzik ... hem de 21. Yyda olsak bile.

Görselleri paylaşırken ise sizlere kim kimmiş, hangi mitolojik tanrı ne yaparmış ?

Abbey Lee Kershaw // The Nymph Echo: 
Aslında başı örtülü, yani gelin anlamına gelen Nympha kırlarda, sularda, ormanlarda yaşayan doğal ve tanrısal varlıkların dişi olanlarına verilen addır. Mitolojide ise ''Ovid'in Destanı'nda'' Narksissos'la Ekho'nun efsanesi bir anlatılır. İki insanın aşk uğruna harcadıkları boşuna çabadır anlatılan.

Anja Rubik // Hermes:
Sizler belki onu dünyaca ünlü -it bag parçalarıyla biliyorsunuz ancak o Titanlar soyundan gelip Zeus'un oğlu ve onun da olmak üzere bir çok tanrının habercisidir. Olympos tanrılarının en renkli ve özgün kişilerinden biridir. aka messenger god.

Bianca Balti & Isabeli Fontana // Bacchantes & Garret Neff // Bacchus :

Bacchanteler ya da Bakkha'lar tanrı Dionysos ya da Bakkhos'un dinsel törenlerini kutlayan kadın alaylarıdır. Tıpkı tanrının kendisi gibi çıplak bedenlerini nebris denilen benekli ceylan postlariyle örter, başlarına sarmaşık çelenkler sararlar ... Doğa ile birlik olan Bakkha'lar üstün bir güçleönlerine gelen vahşi hayvanları parçalarlar. Dionysos dinini benimsemişlerdir bu kadınlar. Dionyoso medeniyet destekçisi ve şarap tanrısıdır. Bir anlamda doğanın ve halkın tanrısıdır. Bakhik edebiyat incelemeleri de yapılmaktadır.
Bianca Balti & Erin Wasson & Lakhsmi Menon // Three Bacchantes: 
Daria Werbowy // Artemis:
Artemis Yunan Kültürü'nün büyük Anası, Anadolu'nun Ana Tanrıçası, Zeus'un kızı, Apollon'un kardeşi,. Bereket tanrıçası, Tanrısal doğum tanrıçası, zira ikizinden önce doğup onun doğmasında yardımcı olmuştur. Namus bekçisi bir bakire olması ise cabası.

Daria Werbowy // Penthesilia:
Amazon kraliçesi ve Ares'in kızı. Savaşta sağ memesinden vurulur ve ölür. Büyük ihtimalle burda memesinin kapalı olması da buna işarettir.

Elisa Sednaoui // Flora: 
Adından ve kafasından da anlaşılacağı gibi çiçek tanrıçası.

Erin Wasson // Ajax:
Odsseyus'da geçen bir figürdür, ordunun en iyi savaşan askeridir.

Freja Beha Erichsen // Apollo:

Beni temsil eden modelin Freja olmasını ben de pek tabi istemezdim :) Apollo için Yunan Pameonundaki en renkli karakterlerden biri derler.Aydınlığın, ışığın, bilgeliğin, düzenin, idealizmin, aristokrasinin tanrısıdır. Dionysos halkın ve doğanın tanrısıyken Apollo kültürün ve aristokrasinin tanrısıdır. Tıpkı Bakhik edebiyat incelemesi olduğu gibi Apollonian edebiyat incelemesi de vardır.

Freja Beha Erichsen & Abbey Lee Kershaw //  Orpheus & Eurydice

Eurydike Orpheus'un karısıdır. Ve aynı zamanda ağaç perisidir. Orpheus ise bir ozandır. Aristaios, Eurydike'nin ölmesine neden olmuştur. Orpheus eşi öldükten sonra onun geri dönmesi için tanrılara yalvarır, isteği kabul edilir ama Eurydike geri döndüğü zaman arkasına bakmaması gerekir. Ancak kader bir kez daha iki sevgiliyi ayırır.
Freja Beha Erichsen & Abbey Lee Kershaw // Castor & Pollox 
Brad Kroenig // Zues
Tanrıların Tanrısı, Gök Tanrı, Baş Tanrı. Güç ve akıl onda ,iktidarı göğe yükseltmiştir. Yer ve gök arasındaki dengeyi gök lehine bozmuştur. dünyanın egemnliğini bedenden kafaya taşımıştır. Babası Kronos tarafından yutulmaktan kurtulmuştur ve kendisi kızı akıl tanrıçası Metisi yutmuştur. Böylece aklın onda olduğu düşünülür. Dionyosos'u baldırından doğurmuştur. Tabiri caizse yatmadığı kadın kalmamıştır. Panteonda herkesin onla bir hikayesi vardır.

Heidi Mount // Amphitire :

50 kız kardeşden biridir. Poseidon onu kumsalda oynarken görür ve aşık olur. Ancak kız utangaç olduğu için çok uzaklara kaçmış. Ancak ikisi evlenmiştir.

Heidi Mount // Aurora :

Iris Strubegger // Athena: 
Dionysos'a nasıl eril bir karakterken dişil özellikler yüklenmişse Athena da tam tersidir. Akıl ile ilişkilendirilir. Zeus'un aklından doğmuştur. Erkeğin kafasından çıkan mantıktır. Üst düzey bir tanrıçadır.

Jake Davies // Achilles: 
Homeros'un büyük destanı Ilyada'da adı geçer. Hatta neredeyse Akhilleus'un destanıdır. En büyük savaşçıdır. Adının sonsuza kadar anılması için Truva Savaşına katılmıştır ve Paris tarafından tesadüfen sol topuğundan vurularak ölmüştür.

Baptiste Giabiconi // Apollo:


Baptiste Giabiconi & Elisa Sednaoi // Narcissus & Echo
Hikayenin bire bir tasviri. Narcsios'un öümü ? Sesin yankılanışı. Ey güzellik !!

Janeil Williams // Hades:
Mitolojinin kötü adamı JR :) Yer altü ülkesinin, ölülerin Tanrısı. Zues'un kardeşi aynı zamanda onun karşıtı.

Natasha Poly // Melpomene :



Julianne Moore // Hera:

Yunan pantheonun baş tanrıçası: Kadından sorunlu devlet bakanı da denilebilir. Dırdırcı, inatçı, hırslı, hırçın, düzen kurar. Zeus tarafından sürekli aldatılır. Bencil burjuva kadınıdır. Zeus kadın versiyonudur bir anlamda. Kimi zaman da nefret doldudur. Julianne ise sektördeki kadınların baş tanrıçası. Yerinde karar.

Lara Stone // Aphrodite :

Julianne gibi en yerinde seçilmiş bir karakter. Modellerin afroditi. Güzellik ve aşk tanrıçası Uranus'un penisinden doğar. Erotizmin simgesi. Dolgun göğüsler ve perfect body shape. Eh aprodite Freja olacak değildi ya :)

Lara Stone & Sebastian // Aphrodite & Mars

Postları hazırlarken resimler
models.com'dan alınmıştır
Yazılar ise 
Azra Erhat; Mitoloji Sözlüğü
ve
İsmail Gezgin; Mitoloji Sanatı adlı eserinden derleyerek hazırladım.

Dionysos'u merak edenler ise Tiyatrolarda oynayan Bakhalar oyununa göz atsın. Tık.

YAZILARA DEĞİL DE SADECE RESİMLERE BAKTIYSANIZ TEŞEKKÜRLER

4 yorum:

  1. bu haberin benim haberim olması gerekiyordu ama :D ..bu haberi ben teyzemlerdeyken haberlerde görmüştüm ve çok sevinmiştim ...
    sonra eve geldiğimde bi kaç olay sonrası yazma isteğim kayboldu pek yazı yazamadım .. sonra yazı yazmaya üşendim vs vs vs bide yazma isteğim yokken konuyu katletmek istemedim .. şimdide sen yazmışsın.. güzel bi yazı olmuş ...

    YanıtlaSil
  2. irlandayolcusu4 Aralık 2010 18:09

    Mitolojiye ilgim ezelden beri vardır ,bazı bazı kendini belli eder. Yazılar ve resimlere bayıldım.Hele Narcsios'un ölümü!

    YanıtlaSil
  3. uzun ve kişisel blog yazılarından sıkılmış bir blogger olarak en başta posta şöyle bir göz atıp kapatıyordum ki, son cümleyi gördüm, gülümsedim :) başa dönüp, hazırlarken verdiğin emeği de düşünerek tekrar okudum. özetle, güzel bir derleme olmuş,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. @olympos
    postu hazırlarken o kadar kokrtum ki :)) senin de mitolojiye hayranlığını biliyorum ve ya benden önce postu o hazırladıysa diye strese girdiğimi itiraf bile etmeliyim.

    sonra adım taklitçiye çıkıcak diye çok korkarım çünkü :))

    @irlandayolcusu
    sanırım ikimizin de özellikle Narcsisos'a bayılmamızın nedeni en iyi o hikayenin aktarılmış olması..

    @kurbağaprensesler
    yorumun beni o kadar memnun etti ki .... verdiğim emeğin altını çizdiğin için. çünkü bu resimler hemen hemen bütün bloglarda bugun yarın yer alacak. ama birçoğunda ahh karl ne güzel fotoğraflamış. ahh lara ne güzel bakmış. alın bunlarda ispatı denircesine alt alta fotolar yüklenicekti ...

    sayfamı kapatmadan bir kez daha şans verdiğin için teşekkürler :)

    bende boş yok :P lol

    YanıtlaSil