8 Aralık 2010 Çarşamba

INDIE ISTANBUL || RÖPORTAJ

Indie Istanbul postlarını Tumblr üzerinden yayınlayan kimi zaman tek kimi zaman da çoğul işleyen bir grup. Çoğu Indie olmakla beraber ''alternatif'' müzik hakkında en son haberleri , yeni çıkan videoları ve albümleri bulabileceğiniz bir blog. Sıklıkla güncellendiğinden de bazı şeylerden asla geri kalmamanızı sağlayan oldukça dinamik bir blog. Kendileri hatta geçtiğimiz ay yayınladıkları '' En İyi 10 Türk Müzik Blogu'' temalı yazılarıyla HaberTürk gaztesinde Nilay Örnek'in köşesinde bile yer aldılar. ''Tom Yorke Hakkında Bilmedikleriniz'' gibi orjinal yazıları da yok değil. 


İsterseniz gerisini kendileri anlatsın. 


Şunu belirtmek isterim, bu blogun adını Indıe Istanbul olarak boşuna koymadık. Istanbul hakkında olan biten herşeyi bilirim/biliriz. Özellikle müzik piyasasını.. Tüm müzik şirketlerinde, radyolarda, organizatör firmalarda, barlarda, dergilerde müzikle alakalı her şeyi bilirim/biliriz.  Eğer arkadaşın bu piyasanın içindeyse onu bile senden  daha iyi tanırım :) Bu blogta da adımı sadece e-mailleştiğim bir kaç kişi biliyor. Twitter'da bazı konularda bloga eleştiri yada övgü yapan çok kişi oluyor. O kişilerin çoğu ile halbuki arkadaşız. Adam bilse ben olduğumu o eleştiri veya övgülerden birini bile yapmayacak :) Bununla beraber önceki günlerde ''Türk müzik piyasasına çok büyük katkı yapan ve hiç ön plana çıkmayan 10 kişi" adında bir liste yapmayı düşünüyorduk ama vazgeçtik. Neden dersen eğer, konu müzikten başka yerlere sapacaktı. O yüzden bıraktık. Bu blogta da bahsedilen şeyin sadece müzik olması gerektiğini düşünüyorum. Ve öyle olacak.


1- Indie Istanbul adında bir derginiz olsaydı, kapağınıza kimi taşımak isterdiniz ? İlk kapak, özel bir isim ? 


Robert Smith'i taşımak isterdim. Hatta derginin her sayısındada onu kabarık saçları ile kapak yapabilirdim! Ki onun da her röportajda bize çok şey öğreteceğinden eminim.

2-  
Aslında gruplaştırmalardan hoşlanmasam da bu soruyu sormak istedim, örneğin pop müzik dinleyenleri bir rock bara götürdüğünüzde pek de eğlenemezler ! Ya Indie gençlik ? Ya da şöyle sorayım Indie gençler nerelerde takılırlar, nasıl giyerler ?


Ben de Indie, rockcı, rapci veya benzeri gruplaştırmalardan hoşlanmam. Dinleyenlerin illa kendilerini bir kalıba sokması gerekmiyor . Ama madem sordun cevap basit; Indie genci güzel müzik neredeyse oraya gider!
 
3- 
2010 Yılında ülkemize bir çok grup geldi ! Bunlardan sizi en heyecanlandıran ? Dinledikten sonra ağzınızda güzel tad bırakan isimler oldu mu ? Ya da hayal kırıklıkları var mı ? 


Ben İngiltere'de yaşadığım için özellikle Eylül ayından sonra İstanbul'da gerçekleşen konserlerin çoğuna ne yazık ki gidemedim. Ama gittiklerim arasında en iyi konserler Wild Beasts ve The Raveonettes'di. (Yanda: The Raveonettes: Danimarkalı ikili. Geçtiğimiz Mayısta ülkemize MillerFreshtival'de sahne almıştı.) Hayalkırıklığı diyebileceğim bir isim ise yok. 


4- 2011 Yılında kimleri canlı canlı dinlemek istersiniz ?


Daha izleyeceğimiz çok grup var. Kim gelse kar aslında :) Ama bu yıl The Flaming Lips'i bir izlesek diyorum.

5- 
Türkiye'de gençliğin Indie müziğe bakış açısını değerlendirebilir misin ?



Türkiye'de gençler indie müziğie çok olumlu bakıyor. Ama önemli olan olumlu bakmaları değil, bu müziği anlamaları. Harika indie müzik gruplarının İstanbul'a gelip sadece 25-30 kişiye çalması bence çok normal bi şey değil. Bunun dışında İngiltere'de, Fransa'da sıradan bir clubta çalan grupları bilen, işi gücü bu olan, hayatı indie müzikle geçen çok fazla İstanbullu var. Büyük şehir İstanbul, ne ararsan var! 

6-  
Türkiye'de Indie müzikle uğraşan isimler kimler ? Ya da bunlardan bize önerebilecekleriniz ?


Türkiye'de indie müzik denince aklıma öncelikle Post Dial, Yora ve The Revolters (yanda) gelir. Hatırlarsan önceki haftalarda da "Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 İstanbullu Müzik Grubu" hakkında bir oylama yapmıştık. Özellikle Post Dial için inanılmaz şekilde destek vardı.

7- 
Indie müziğin en büyük avantajı da bir çok ''genre''ı bir arada toplaması. Indie Rock, Indie Pop ya da Indie Dance diyebiliriz ! Hangisi sizi daha fazla heycanlandırıyo ?


Indıe pop yada Dream pop diyebilirim!


8- Büyük ihtimalle dinlemişsinizdir ! Shakira'nın The XX'in muhteşem şarkısı ''Island''ı coverlaması hakkında ne düşünüyorsunuz ?  


Gereksiz ve alakasızdı. Hiç farklı da gelmemişti. Cover dediğin biraz farklı hissetirir kendini.

9- Peki kısa kısa desek ... Sizin için ne ifade ederler ?



Vampire Weekend; Bir defa kendilerini canlı izlemiştim ve hayatımda gittiğim en iyi konserlerden biriydi. Ama kendilerini hiç sev(e)miyorum. Canlı performanslarına  ise hayran kalmıştım. Tuhaf bir durum olsa gerek.


Kings of Leon; Kuşkusuz son 10 yılın en iyi müzik gruplarından.

Babylon Dergi; Her ay çıksa harika olur. Ülkemizde müzik dergiciliğinin ne durumda olduğunu hepimiz biliyoruz. İlaç gibi gelirdi bu duruma.


10- 
Peki son zamanlarda çıkan ya da yakın zamanda yayınlanacak albümlerden muhakkak bizlere önerdiğiniz bişeyler var mı ?


Fenech-Soler ve Carl Barât'ın albümleri son 1-2 aydır dinlediğim en iyi albümler. Mutlaka dinleyin, dinletin!

11- 
 Son olarak Indie dedin mi ''şu isimleri dinlemelisin abi'' dediğiniz isimler / gruplar var mı ?
Guided by Voices, Modest Mouse, Arcade Fire, The Strokes, Bloc Party, The National falan mutlaka bilinmeli.


Indie Istanbul için
Blog: http://indieistanbul.tumblr.com
Twitter: http://twitter.com/#!/indie_istanbul


görseller: facebook.com

1 yorum:

  1. gerçekten harika bir blog. özellikle haber konusunda mükemmeller

    YanıtlaSil