12 Ocak 2010 Salı

SİMYACI

Hey babe seninle yeteri kadar müzik konuşup dedikodu yaptık, biraz da ağırlaşmaya ne dersin ?? İstedim ki bugün biraz da edebiyat konuşalım, yok canım edebiyat dedikse Shakespeare eleştirsi yapmicaz ama, biraz daha ciddi olucaz.

2010 yılında okumak için seçtiğim ilk kitap geçtiğimiz aylarda edindiğim ''Simyacı'' oldu. Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun kaleminden çıkan kitap aslında 1998 yılında yayınlandı. Gelin görün ki ben o zamanlar little gossip boy olduğumdan dolayı böyle şeylerden anlamazdım. Simyacı; Coelho'nun kaleme aldığı 5. roman ve ona dünya çapında uluslar arası şöhret kazandıran ilk roman.

''Portobello Cadısı'' sayesinde tanıdığım yazardan okuduğum ikinci kitap bu. Ancak Portobello Cadısı biraz daha best-seller kıvamındayken, Simyacı hem bir best-seller özelliği taşıyor hem de içerisinde felsefik şeyler barındırıyor. Eh bilirsin genelde best-seller bu tür şeylerle ilgilenmez.
Simyacı'yı okurken biraz da Amin Maalouf havası sezdim, romanda genel olarak kendini bulma, tanıma ve kişisel menkıbeye ulaşmak yer alıyor; ki bunlar da hemen hemen Maalouf romanlarının genelinde karşımıza çıkan ana tema.

Romanı okurken daha önceleri duymuş olduğum bir söz sürekli kulaklarımda çınladı.''Edebiyatın temelinde ''Exodus'' ve ''Odiseus'' hikayesi yatar''. Zira İspanyol Santiago da tıpkı Odiseus gibi sürekli bir yolculuk içindedir.

Romanın temel konusu ise İspanyol çoban Santiago'nun Mısır'da piramitlerin dibinde yatan bir hazinenin olduğunu öğrenmesiyle çıkmış olduğu yolculuktur. Yolculuk esnasında kimi zaman, bir macera filmindeymiş gibi heyecanlanacaksınız, kimi zaman aşkı tadacaksınız, kimi zaman da Mevlana'nın felsefesine kapılacaksınız !

..Kim olursan ol, ne yaparsan yap, bütün yüreğinle gerçekten birşey yapmak istediğinde Evrenin Ruhu'nda bu istek oluşur ve bunun gerçekleşmesi için tüm evren sana yardım eder...

..Mutluğun Gizi dünyanın bütün harikalarını görmektir, ama kaşığındaki iki damla yağı unutmadan...

...Yeryüzündeki her insanın kendisini bekleyen bir hazinesi vardır...
That's all folks from the west side of the town. You know that I love you XoXo...Gossip Boy...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder