10 Aralık 2010 Cuma

KANYE WEST || MY BEAUTIFUL DARK TWISTED FANTASY

''The Royal Order of Adjective'' sıralamasına tam anlamıyla uygun mu, o kadarını bilemicem ancak albümün ismini söylemek benim de hayli fazla efor sarf etmeme sebebiyet veriyor. Müziğin çılgın delikanlısı - çılgın çünkü vukuatlı, her ödül töreninde yarattığı sansasyonlarla, çılgın bir albüme imza atmış.

Bir önceki albüm ''808's & Heartbreaks'''ten esintilerin devam ettiği, o yıllarda sevdiği ''afrikan yerel ezgilerini'', ''tamtam melodilerini'' bu albümde de kullanmaya devam etmiş. Bakınız ''Power'' ve böylece albümün en iddialı ve enerjetik şarkısı da ortaya çıkmış. Kanye daha önce hiç olmadığı kadar fazla sanatçıyla / ünlüyle çalışmış bu albümde, üstelik sadece şarkıların yapım ve yazım aşamasında değil bizlere ulaştığı son versiyonlarda da onlar karşımıza çıkıyor. Jay Z, John Legend, Nicki Minaj ve Kid Cudi bunlardan sadece bir kaçı. Hatta bazı vokallerde Fergie, Alicia Keys ve Rihanna'yı bile duyabiliyorsunuz. Elton John'un piyanodaki katkısı da göz ardı edilmemeli. Albümde yer alan bonus track'de ise Kanye'ye eşlik eden isimler Beyonce ve Charlie Wilson. Beyonce'yle ufak da olsa özlem giderip her zamanki düşüncem yeniden canlanır. Keşke Queen B, Jay Z ile değil de Kanye ile beraber olsaydı :)

Albümün daha en başından karşımızda sadece ''yo yo'' deyip Adidas eşofmanının önüyle oynayan bir rapçiyle karşılaşmayacağımızı seziyoruz, gerçi bu zaten hiç bir zaman Kanye'den beklenmez ama. Tam aksine oldukça klass ve sanatsal bir albüm, evet sanırım Kanye için ''sanatını konuşturmuş'' klişesini kullanmamız yerinde bir tanımlama olur. Zaten bunu uzun videosyla pardon kısa filmiyle de bizlere kanıtlamıştı. Hype Williams tarafından çekilen bu kısa film ise tüm zamanların en iyi videosu bile olur ve de Lady GaGa'yı alt eder. En azından bazılarının hala video çekimlerini ciddiye aldığını görebiliyoruz.  Ayrıca da gördüğümüz gibi Kanye her seferinde çıtayı yükseltmeyi, kendisiyle yarışmayı biliyor, her defasında daha da kaliteli işlerle karşımıza çıkmaya ant içmiş gibi. Şarkıların ise her biri ortalama 5-6 dakka, bu zaman zaman insanı sıkıp bıktırsa da, bazı şarkılarda da ''aa bittti mi'' efekti yaptırıyor. Tıpkı ''Runaway''de olduğu gibi.


Albümde gözümden kaçmayan şey ise ''So Appealed'' şarkısında tıpkı geçtiğimiz Grammy'lerdeki canlı performansında MJ gibi çığırtma efektlerinin burda da kullanılmış olması. Albümün kapanışına yakın duymaya başladığımız ''Runaway'' ise kesinlikle bir klasik olma yolunda ilerleyip 00lerden geriye inanılmaz bir miras kalabilir. Kanye'nin ''masterpiece''i de denilebilir bu şarkı için. Belki onu şarkı diyerek küçümsememek lazım, ne de olsa Sertar Ortaç, Hande Yener ve Demet Akalın da şarkı söylüyo deüil mi ? bu ''modern-art- piece'' aynı zamanda altın çağını yaşayan Anna Dello Russo'nun da yeni çıkartmış olduğu parfümün reklam filminin soundtracki ve son zamanlardaki favorisi. Bir şarkı eğer şarkıcının kendi alanı dışındaki kimselerce de seviliyosa kanımca bu iş tamamdır zaten.

Eğer ''epic'' sıfatını kullanıp bu işten kolayca sıyrılmak isteyen kişiler gibi takınmak istesem seçimim kesinlikle açılıış parçası ''Dark Fantasy''den yana olurdu. Hani Melis Alphan'ın o unutulmaz cümlesi var ya :) anlatamam işte anlayın dediği bknz. ("kimlerin istanbullu kimlerin ankaralı olduğu tek bakışta anlaşılıyordu. nasılını sormayın, anlaşılıyordu işte.")

John Legend ile beraber kaydettiği ''Blame Game'' ise arkaplandan gelen dinlendirici piyano ritmleriyle ''Runaway'' sonrası en favori şarkım. Accapellamsı ''Lost In The World'' ise yavaş yavaş başlayıp birden ritmini arttırıyo ya, işte o anda tüm ipleri koparıyo. Speechless. Aynı zamanda şarkı MJ'e de tribute değerinde. Tıpkı Rihanna'nın ''Please, Don't Stop The Music'' şarkısında olduğu gibi o efsanevi cümle ''mama-se, mama-sa, mama-ku-sa'' dizesi de burda karşımıza çıkıyo.

Kapanıştaki ''Who Will Survive In America'' ise inanılmaz. Müziği kadar sözleri de oldukça çarpıcı.
What does Websters say about soul?
All I want is a good home and a wife and a children,
And some food to feed them every night.
After all is said and done,

Build a new route to china if they'll have you.

Who will survive in America?

Biz albümün keyfine daha yeni yeni varmaya başlayalım Kanye şu günlerde Jay Z ile beraber kaydettiği ''Watch My Throne''un son hazırlıklarını bitirmek üzere bile.

Endistürünün en dahi çocuğu zekasıyla ve zevkiyle beraber dünyanın tüm bir numara starlarını buluşturursa 5/5lik bir albümün ortaya çıkması kaçınılmaz olur sanırım. Albüm ''perfect new year / christmas gift'' bile olabilir. Bence bu albümü hediye edeceğiniz kişi size ilerki yıllarda minnettar kalabilir, zira elinde bir hazine taşıyo olacak. Eğer tabi 2012 sonrasında hala yaşıyo olursak.

Do you know what I hate most about your world?
Anything that is different you try to change ! Try to tear it down. 

Belki hala izlemeyenler vardır !

2 yorum:

  1. 2010'un en iyi albümü! Çok güzel bir yazı olmuş, monster ve so appalled albümde "eh" dediğim 2 şarkı. Dark fantasy tüyleri diken diken eder.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler, kesinlikle aynı fikirdeyim :)

    YanıtlaSil