25 Mart 2011 Cuma

MODERN AMİŞLER

Pensilvanya yakınlarında yaşayan aynı zamanda Protestan bir topluluk olan Amişler 18 ve 19. YY civarlarında Avrupa’dan Amerika’ya göç edip bulundukları yerde modern çağın tüm gereksinimlerinden kendilerini soyutlayıp daha minimal ve anti-teknolojik bir yaşam süren topluluktur.
Ocak ayında Lara Stone‘u çırılçıplak şekilde kapağa taşıdğımda ve ay boyunca çıplak editöryalleri / kampanyaları paylaştığımda modada minimalizme değinmiştim. Bu sefer ise podyumda minimalizm. Amişler de aynı zamanda sade renkleri tercih eden ve basit giyimden yana olan topluluklardan. Hatta düğme konusunda bile oldukça hassas olduklarını söyleyebilirim. Aslında Amişler gibi basit yaşamı tercih eden bir çok grup daha var. (Yani amişleri burada metafor olarak alalım :P )
Calvin Klein, Hakaan, Michael Kors ve Husseyin Chalayan bu akımı çoğunlukla kreasyonlarında uygulayan isimlerden. Renksiz, düz ve sade kesimler, hatta çoğunlukla kullanılan kumaşlarda bile abartı yok.  Üstelik sadece kıyafetlerde değil, tasarladıkları kadınlara da bu özelliği katıyorlar. Daha sade saçlar ve sade makyaj. Doğal ve organik görünüm.
Hakaan 3 sezondur çizdiği kalıpta ilerlemeye devam ediyor, ancak basında (özellikle yerel, zaten neredeyse sadece yerel) boşa abartıldığını düşünüyorum; aslında style.comdefile hakkında yazdığı eleştiriyi de güzel hazırlamış. Şöyle ki koskoca site bile kıyafetlerden değil, çoğunlukla defilede yer alan a-list super modellerden bahsetmiş. Kısacası Hakaan işini biliyor. Mert Alas‘ı bünyesine katmak, a-list isimleri defileye çekmek, sonrası kolay, ancak bakalım çekirge daha ne kadar zıplayacak ! Hakaan’ın konuşulmasındansa Hüseyin Çağlayan ve Erdem‘im şimdikinden çok daha fazla konuşulmasını da yeğlerim açıkçası.
Dünkü post’ta Hüseyin Çağlayan’ın ilhamını nereden aldığından bahsetmiştim; ancak Japon kültürünü yine de sanırım minimalizmle de bağdaştırabiliriz.
images via vogue.com, style.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder