10 Eylül 2010 Cuma

SPARTAAAAAAAAAA: BLOOD & SAND & MORE SEX LESS HISTORY

EFSANELER KANLA YAZILIR !!!

Yeni sezon dizilerine göz atmışken önümüzdeki hafta hem E2'den hem de CNBC-e'den bizlere merhaba diyecek diziyi de buradan tanıtmadan geçmek olmazdı.

2010 Kışında Amerika'da STARZ televizyonu tarafındna yayına sokulan benim de Nisan ayında seyretmeye başladığım ancak daha sonra sıkılıp bıraktığım fakat bir heyecanla geçtiğimiz gün yeniden izlemeye devam ettiğim SPARTACUS: BLOOD AND SAND. Dizi aslında bir roman uyarlaması, 1951de Howard Fast tarafından kaleme alınan kitap daha sonraki yıllarda sinema filmi olarak karşımıza çıkmış, ancak uyarlamaların ve yeniden üretmelerin sonu elbette yok. Sene 2010 ve son teknolojik gelişmelerle roman bu sefer de dizi halinde yayınlanmaya başlamış.

Spartacus - Andy Whitfield -, Trakyalıdır, Romalılar tarafından karısı ile beraber kaçırılır, kendisi Romalıların eline esir olarak düşüp kölelikten Gladyatörlüğe kadar ilerler. Dizi de aslında bunu konu alır. Ancak karısı Sura - Erin Cummings - kayıptır ve bir anlamda onu bulmak için savaşır.

Spartacus, tarihsel bir şey olsa da ''The Tudors'' ve ''The Rome'' kadar tarihle iç içe geçmeyeceğiniz bir dizi, aynı zamanda pek şahaşalı şeyler de beklemeyin; yine de prodüksüyon ekibi bilgisayar ortamında oldukça fazla çalışmış olsa gerek, zira onca kasın gerçek olduğunu düşünmüyorum, şayet gerçekse helal olsun. Bir helal olsun da görsel efektler için. Dizi aslında genelde övüldü, ancak içinde yer alan erotik sahnelerin fazlalığı (hem de oldukça açık sanki Spartacus: The Porn dizinin adı) ve de kullanılan dil (bakınız. iki kelimeden biri co*k) yüzünden çokça eleştirilmiş. Haliyle adından da anlayabileceğiniz gibi oldukça da kanlı, ekranınız yukardan aşağıya kana bulanırsa diye uyarı yapmak istedim. Aslında bir bakıma diziden maskülenlik de fışkırıyor, hormonlarınızı harekete de geçiriyor.

Başrol oyuncusu Andy Whitfield'in kanser hastalığına yakalnamsı nedeniyle dizinin ikinci sezonu konusunda da spekülasyonlar yaratılmış, ancak yapımcılar 6 bölümlük bir prequel sezonu hazırlayarak bazı karakterlerin Spartacus öncesi yaşamlarını ekrana taşıyor. Bu arada sezon bittikten sonra ise kazasız bir şekilde dizinin ikinci sezonu yayınlanmaya devam edecek zira Andy hastalığını atlatmış.  Bu 6 bölümlük proje ise henüz Gladyatör okulunun başına geçemeyen Batiatus'a - John Hannah - odaklanıyor. Bakalım karısı, seks düşkünü, gladyatör Crixus - Manu Bennet - ile beraber gizli cinsel hayata sahip olan Lucreita - Lucy Lawless - bu dizide karşımıza nasıl çıkacak. Bu arada bu 6 bölümlük ara sezonun adı da Spartacus: Gods of the Arena olarak belirlenmiş ve 2011 Ocağında yayınlanacakmış.

Dizinin başrol oyuncusu Andy Whitfield yurdumda pek tanınmasa da oldukça yakışıklı oyuncu / model. Ancak diğer oyuncular bknz. Lucy Lawless aslında yıllarca seyrettiğimiz Zeyna'nın ta kendisi. John Hannah'ı ise aradan yıllar geçmesine rağmen ''4 Weddings and a Funeral'' ve ''Mummy'' filmlerinden hatırlayabilirsiniz. Erin Cummings ise ''Mad Man'', ''Nip/ Tuck'' ve ''Doll House'' gibi dizilerde de yer almış bir oyuncu. Ve son olarak yukarıda bahsetmediğim Doctore - Peter Mensah - kendisi okulda Gladyatörlerin eğitmeni rolünde karşımzıda, ancak onu ''Avatar'' ve ''300'' filmleri dışında ''Terminator: The Sarah Chronicles''dan da hatırlayabilirsiniz. Gerçi ''Avatar'' yeter ama.

Son hatırlatma: Dizi 19 eylül'de cnbc-e'de başlıyo. Ancak yönetmen kurgusuyla. Sadece bir sigarayı bile çiçekle kaplayan (bknz. ot içen adamlar) yoksa her halde dizi boyunca tüm ekranı çiçekle kaplamak zorunda kalırdı. Ancak e2'de uncut şekilde yayınlanacak o da 15 eylül'de başlıyor.

İyi seyirler.

5 yorum:

  1. Bu diziye hiç şans vermemiştim; ama sen yazdıysan... ;)
    Listeye alındı! (=

    Öperim ^_^
    -D-

    YanıtlaSil
  2. bence değer verilir, ama ilk bölümde sevmezsen kesip atma 3 bölüm izle sonra bırak :D

    YanıtlaSil
  3. ben bu diziyi izlicektim season 1 dvdsini fln almıstım sonra ekşideki yorumları görünce sogudum.sonrada cnbc e demiydi ntv demiydi hatırlamıorum trailerı izleyince pişman oldum şimdi senin anlatımınıda okuyunca bugun baslarım izlemeye sanırım.saygılar.

    YanıtlaSil
  4. ii ya valla ben cok sevdşm bu diziyi...seksin en alasi var:)

    YanıtlaSil
  5. rafet durma başla izlemeye o halde :P

    mustafa :D zaten neredeyse sırf bu yüzden izliyorum :P hehe

    YanıtlaSil