3 Eylül 2010 Cuma

POLITICS & TOP 10 HIT LIST OF U2

U2 ... Benim için belki de koskoca müzik endüstrisi içinde yer alan olsa da olur olmasa da olur dedirttiren nadir gruplardan  biridir. Kendileriyle alakalı hiçbir anım olmamasıyla beraber her halde yurduma geleceği haberleriyle en az alakadar olan da benim sanırım. Haklarında sahip olduğum katı düşünceler 2009 yılında yayınlamış oldukları en son albümleri ''No Line On The Horizon'' ve oradan çıkan ilk single ''Get On Your Boots'' ile biraz yumuşamış olsa da hala benim için U2; sadece Bono'nun bir şarkıcı ve arkasında 3 başka adamın onun yardımcılığını yaptığı bir projedir, zaman zaman Edge'in başarılarından dolayı, sınıfın en gözde ve popüler öğrencisinin yanında yer almaya hak kazanan ezik ve ikinci plana atılmış bir tarzı da vardır. Bir de politika ! Tarih boyunca bırakın sinemayı ve edebiyatı, müziğin bile bununla geliştiğini ya da bundan beslendiğini görmüşüzdür, ki bu olağan, ancak bir sanatçının müzikal kimliğini arka plana itip bir siyasetçi gibi kendini öne atması hiç de hoş değil.

U2'dan -belki de başta Bono olmazsa hiç de böyle düşünmeyeceğim- hoşlanmamanın bir diğer sebebi de samimi gelmemeleri. Angelina Jolie ve Shakira başta olmak üzere bu dünyada bir çok ''philanthropist'' / yardımsever olmasına rağmen tüm bunların arasında en itici ve de en az samimi duran bana hep Bono gelmiştir. Gittikleri ülkelerde yapmış olduğu politik buluşmalar da buna ek olunca sanki müziğin birleştirici gücünü kullanıp politikayla ön plana çıkmak isteyen bir profil çizilmiş gibi. Dolayısıyla Türkiye'ye geldiği için en az alaka gösterdiğim yegane isimlerdir.

Aslında merak ettiğim başka bir konu da var ! U2'ya ne oldu da Türkiye'ye gelme fikri değişti ? Geçmiş zaman, tam sözlerini hatırlamayabilirim ama, düzeltilmem gerekiyorsa çekinmeyin :P U2 vakti zamanında ''Türkiye'de insan haklarına yeteri kadar önem verilmiyor / bu kurallar çiğneniyor diye Türkiye'ye gelmem'' dememiş miydi ? Bu laflar büyük ihtimalle 2004 yılında yayınladıkları  albümü kapsamında çıkacakları tur esnasında sarf edildi.

  • 2004 ve 2010 yılları arasında ne değişti ? Türkiye'de IH konusunda ilerleme olduğunu düşünüyor musunuz ?
  • ''How To Dismantle an Atomic Bomb?'' albümü Türkiye'de sadece 1000 adet satarken ''No Line On The Horizon'' 1 Milyon mu sattı ?
  • Organizasyon şirketi bu sefer çok daha fazla mı para önerdi ?
  • U2 Yapması gerektiği şeyin sadece müzik olduğuna mı karar verdi ?
  • Kendilerini bir ilah gibi görüp akılları sırasınca Türkiye'ye ceza mı vermek istediler ? 
  • Belki de hani eğer biz Türkiye'ye gelmiyoruz dersek belki kendilerine çeki düzen verirler düşüncesinde mi bulundular vakt-i zamanında.
Daha fazla fikir üretmek isteyen ?

Kariyerleri boyunca dolu dolu 12 albüm. Her birininde ortalama en az 10 şarkı var desek. 120 şarkı arasından sadece 10 tane seçebildim. Daha fazlası zorlama olurdu.

ONE: aslında Mary J. Blige eğer ''Breakthrough'' albümünde grup ile beraber yeniden yorumlamasaydı bu şarkıyı tamamiyle göz ardı edebilirdim. Her ne kadar MJB'li versiyon daha fazla hoşuma gitse de bence gözden kaçmamalı.

SUNDAY BLOODY SUNDAY: IRA ve politik göndermeler ...bla bla bla ... neden bu kadar fazla göze sokulmaya çabalanır; tepkiler sanırım yine şarkı yoluyla ama daha başka şekilde anlatılabilirdi illa ki yapmak istediğiniz şey dikkat çekmekse. Şimdi ben bu şarkıyı hep dinlediğimde aklıma kötü şeyler gelir, yaşanan vahşet falan filan ... Müzik insan eğlensin diye yapılmaz mı ? En azından iPod'uma attığım bir şarkının bu amacı vardır. 

GET ON YOUR BOOTS: Top 10 U2 listem olacaksa listede zirvede bu yer almalı. Hatta illa ki bir U2 parçası seçmem gerekiyorsa o da bu olur.

VERTIGO: Garip bir huyum vardı. Sabahları yataktan kalkar kalkmaz -tuvalete bile gitmeden- salona geçer MTV açar müzik dinlerim, 5 dakika koltukta yayıldıktan sonra evden çıkana kadar o orada açıkta kalır. Bir gün TV'nin sesi açık, ben içerideyim ve dönen video Vertigo. O gün bu gün dür aklımda hep şu sözler çınlanır ''hello, hello Iam at a place called Vertigo''.

I'LL GO CRAZY IF I DON'T GO CRAZY TONIGHT: Yine son albümden yayınlanan bir single. Bilindik tarzı ve grubun animasyon halindeki videosuyla beğendiğim şarkılarından bir tanesi.

DISCOTHEQUE: ''Pop'' albümünün açılış parçası. U2 ile dans etmeye hazır mısınız ?

WITH OR WITHOUT YOU: Sanırım ''Joshua Tree''den çıkmış ve U2 klasiği haline gelmiş parçalardan biri. Smooth bir U2 parçası beni benden alır.

UNTIL THE END OF THE WORLD:  Bir de canlı performans eşliğinde Bono'nun stadyumda bağıra bağıra ya da anıra anıra ''Love Love Love...'' dediği kısmı vardır ki ... Rakı masasında dostlarla ahh aşk ahh yaktın beni deyip kadehi masaya şak diye vurmak gelir insanın içinden ...

MYSTERIOUS WAYS: Hımm bir düşündüm de bu da oldukça efsanevi. Introsu falan. Zirveyi kapar mı ki ? ''One'' ile aynı albümden. ''Achtung Baby''.

BEAUTIFUL DAY: Son U2 parçam. 00lerin ilk U2 albümü ''All That You Can't Leave Behind''dan.

Yine de U2nun o 360lık sahnesini merak etmiyor değilim. Ancak sanırım konserde bulunsam Snow Patrol için daha fazla heyecanlanabilirdim.

Konserde iyi eğlenceler !!!

xoxo 

10 yorum:

  1. Eminim hayranları deli gibi bekliyordur çok farklı bir atmosfer olacağından değil çok merak ediyorum neler olacak dünyayı kurtarmaya geliyorlar sanki;) Çok güzel bahsetmişsin herşey olduğu gibi tebrik ederim
    Xoxo

    YanıtlaSil
  2. eh yani dünya starı olduğunu inkar edemem =) beklemekte haklılar :D

    YanıtlaSil
  3. james .... herkese soylediğimi yazıya dokmmüş ve iyi geçirmişsinnn...
    tebrıkler

    YanıtlaSil
  4. az kişi de olsa düşüncelerime katılan insanlar görmek güzell =)

    teşekkürler :P

    YanıtlaSil
  5. bono muzikal kimligini hicbi zaman geriye atmamistir.ole olsa secimlere girer politika yapardi.

    u2 muzigiyle taninmistir.politikacilari muzigine alet edemes.cunku butun politikacilar kurttur..

    muzik sadece eglenmek icin midir?dunyayi koca bi pavyon mu sandin:)

    u2 yu savunmuyorum yanlis anlamayin ama giden gider gitmeyen gitmez.bu tepki neden?

    hem u2 yu bilmem dinlemem sevmem diosun hem de koca sayfa yaziyi dosuosun...tutarsizsin..

    bildigim kadariyla u2 nun turkiye deki insan haklariyla ilgili o tarz bi cumlesi yoktur.tamamen sehir efsanesidir.

    her grubun frontman i olmustur beatles haric.bononun sucu ne?

    oyle ya da boyle istanbul icin guzel bi etkinliktir.guzel bi pazartesi gunu olcagindan da suphem yok.acimasiz elestirilere gerek yok..kimse bononun askindan olmuo zaten.

    sadece konser...bono peygamber diil.mevlana hic diil.hayatin mesgalesine dalmis kosklerde yasayan bi ölümlüdür..

    live 8 de insanlar konserlere jetlerle gittiler.hepsinin saglam suvlari var.kim masum ki ya..

    fikirlerine katilmasam da gusel bi yazi olmus.ellerine saglik

    YanıtlaSil
  6. uzun yazılarımı sevmediğini biliyorum, okuduğun ve de upuzun bir yorum yazdığın için teşekkürler öncelikle ..

    şimdi bono müzikal kimliğini geri atmamış olabilir, ama bi bakıyosun bazen albümlerinden fazla diğer yaptığı işlerle anılır oluyo, bu Britney'nin şarkılarından fazla depresyonuyla vs. vs. gündeme gelmesi kadar rahatsız edici bence .

    müzik eğlenmek için midir ?? hımm ben de bu cümleyi yazarken fazla düşündüm ... gell istersen bunu ayrı bir postta açıklıyayım, örneklerle vs. vs.

    u2yu bilmem demedim, sevmem dedim. müzik benim için herşeydir, mümkün olduğu kadar bütün şarkıcıları dinlemeye çalışırım, onları tanımak için, hatrı sayılır bir koleksiyonum, arşivim vardır, ve U2 nun yüzlerce şarkısı içinde sadece 10tanesini sevmiş olabilmem zaten ne kadar sevdiğimi gösteriyo, yani bir 11. şarkı seç desen diyemem

    bir insan U2ya neden gitsin ya da neden gitmesin tarzı bir yazı değil ki bu. gidenleri de eleştirmedim zaten ... yazım sadece benim için U2'nun anlamı nedir ?? temalı bişey

    söylediği söz şehir efsanesi mi bilemicem ama vakti zamanında bütün basında yer almıştır, elbette yer aldı diye gerçeklik payı olmasını savunmuyorum, ama yalan olsa U2 tarafından yalanlanır, kaldı ki u2da boyle bir yorum yapıcak cevher ! var zaten

    YanıtlaSil
  7. Fikirler tartışılabilir, herkes başta türlü görebilir bu grubu o sorun değil. Daha kim bilir kaç tane sana katılmadığını belirten yorumlar alacaksın, o da sorun değil. Ama ortada gerçekten ciddi bir amacı olan, dolu dolu ve çok başarılı bir yazı var. Bence tebrik edilmeli.

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler :)

    adslında karşıt fikirler hoş, özellikle yukarıdaki yorumdaki gibi sonuçta mustafa da kendi fikirlerini savunuyo ''usturuplu'' bir şekilde. bakınız bir sonraki yazı. ordaki yorum yapan kızcağız resmen sataştı bana

    YanıtlaSil
  9. ben fikrini cok ii savundugun icin tebrik ediyorum seni.cok gusel orneklerle desteklemissin.bence bi fikir boyle dile getirilmeli boyle savunulmali.sonucta fikrine katilmiyorum ama uslubunun ve ifade biciminin son derece hayraniyim...

    seni islemek zevkli ve bilgilendirici..ii ki varsin dostum

    YanıtlaSil
  10. teşekkürler =)

    aynı şekilde ben de seni izlerken zevk alıyorum =) her seferinde acaba bir sonraki postta karşıma ne çıkacak diye bekliyorum ...

    YanıtlaSil