31 Ocak 2011 Pazartesi

2 KİTAP 2 HİKAYE 2 KÜLTÜR

Mario Vargas Llosa Perulu bir yazar. 1996 basımı kitabı ''Masalcı'' da bizleri hem Peru'yla hem de Güney Amerika Kültürü ile tanıştırıyor.

Perulu anlatıcı Floransa'da gezdiği sanat galerisinde, karşılaştığı tablodan çok etkilenir, çünkü kendisine bir çok şey anlatmaya başlar. Kendisi tabloya daldıkça ''masallar'' anlatılmaya başlanır. Masallar ise inanılmaz keyfili mitolojik hikayeler. Amazonlarda geçen büyüleyici öyküler. Peki bu masallarını anlatan kim ? O masalcı ?

Masalcının kim olduğunu ararken bir taraftan da anlatıcının yıllardır görmediği, yüzünde garip lekeye sahip olan arkadaşı Saul'u düşüneceksiniz.

İçinde göndermelerin de bulunduğu Franz Kafka'nın ''Dönüşüm''ü gibi bir de değişimin ve metamorfozun hikayesiyle karşılaşacaksınız.

Amazon Ormanları, yeryüzünden kaybolmaya yüz tutmuş bir kabile, Saul'un hikayesi ve masallar ... Bir solukta okuyabileceğiniz türden ...

''Rosa'' ise sizi Kuzey Yarım Küre'ye taşıyor. Hem de Norveç'e. Nobel Ödüllü yazar Knut Hamsun'un 1900lerde kaleme aldığı bu eser yolu Noveçe düşen bir genç delikanlının tutkulu aşkını ve o dönemim ekonomik sorunlarını ele alıyor.

Bazı kitapları bir film izler gibi okumayı severim, sanki muhteşem bir sinematografi ile inanılmaz görüntülerle süslenmiş bir dönem filmi gibi. Okurken o ormanlardan geçmeyi istemek, tekneyle sahilden açılmayı, karakterlerle sahilden yürümeyi ve o Nordic tınıları görmeyi dilemek, işte ben okurken aklımdan geçenler ...

Romanı ise Türkçeye şair Behçet Necagil kazandırmış. Aynı zamanda her iki kitabın yazarı da Nobel Edebiyat Ödülü kazanmıştır ve Mario Vargas Llosa 2010da bu ödüle sahip olmuştur.

2 yorum:

  1. bu yil nobeli aldi mario vargas sanirim..hic okumadim cok merak ediyorum.en kisa zamanda okicam...ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. evet evet doğru. ben de zaten o yüzden almıştım kitabı =) dur yazıda da bi düzenleme yapiim :) hem ikisi de nobel ödüllü :P

    YanıtlaSil