8 Ocak 2011 Cumartesi

MELİS DANİŞMEND || DAHA AZ RENK

Onca olumlu eleştiri ardından dinlemesem bir şeylerin eksik kalmasından korktuğumdan ötürü Melis Danişmend'in ilk albümü olan ''Daha Az Renk''i dinleyenlerden biri de benim.

Albümün sözlerinde genel olarak şöyle bir tutum var bana kalırsa ''hadi ben oturup alternatif sözler yazayım, uzun cümleler kurayım, hem cool gözükürüm, biraz iğnelyici olurum ve eleştirel bir dil kullanıp sözlere de uygun bir melodi bulayım, hoop şarkı hazır olur''.

Açılış parçası ''Bin Doz Öfke'' dışında diğer şarkılar bana göre fazlasıyla iç bayıcıydı.

Albümün ortalarında yer alan ''Kettle'' şarkısını ise hayal etmeye çalıştım, çünkü sözlerde güzel bir hikaye canlandırdım kafamda. Aslında az önce sözler hakkında ''şöyle, böyle'' diye sallarken bunu demeye unuttum, keşke tüm bu sözler hikaye olarak can bulsaydı, biz onları okurken enstürmantal bir albüm de (yani bu albümün müzikleri) bizlere eşlik etseydi. Bir de işkilerdeki rolleri detayla inceleyen bir şarkı var ki evlere şenlik ''Sarhoşken Pişkin Ayıkken Pişman''. Şaka bi yana bu şarkılar adamı depresyona sokar.

Sanki ortaya akustik bir albüm çıkartmış gibi. Danişmend Unplugged gibi ! Bir de nedense aklımda sürekli sanki Yasemin Mori dinliyormuşum havası vardı. O değil de yine de ciddi anlamda bir kez canlı dinlemek isterim yine de.

Kendime Not: Pazar günleri, hele hele yağmurlu pazar günlerinde asla dinleme bu albümü. Açıkçası benim zevkime hitab eden bir albüm olmadığı belli. Kişisel notum fazla sıkıcı olduğu yönde. Elbette bunu genelletemem di mi ? Onca köşe yazarı tavana çıkarttıktan sonra ! Belki de zamanla, dinledikçe hak verebileceğim / sevebileceğim bir albümlerden.


Herşey normal ! Herkes, hepsi normal diye sayıklayarak albüm biter !

8 yorum:

  1. :) Albümün tamamını dinlemedim ama bin doz öfke güzeldi. Etkilenmiştir bir yerlerden belki :)

    YanıtlaSil
  2. ala ala muzikten anlayan kose yazari da mi vardi memlekette?

    YanıtlaSil
  3. bin doz öfke evet güzeldi, geri kalanı için gece uykun gelmezse devreye sok :D ahah

    bilmiyorum belki de ben çok yanlış düşünüyorum.

    valla müzik yazarları da normal gazeteciler de herkes yazdı, aman da aman ne güzel albüm diye, ya melis'in bu dünyada yani camiada etkisi çok büyük ya da dediğim gibi ben anlayamadım albümü.

    YanıtlaSil
  4. Albümü henüz dinleyemedim, dinlesem de fazla yorum yapamam çünkü müzik konusunda ahkam kesecek kadar bilgiye sahip değilim:) Ancak Melis'i Vizyon dergisinde çalıştığım günlerden tanırım, uzun yıllardır görüşmesek de kendisinin benim tanıdığım en düzgün, akıllı kızlardan biri olduğunu söyleyebilirim... Bu da böyle bir dip not olsun:)

    YanıtlaSil
  5. benim de müzik bilgim yok, ne okulda müzik eğitimi aldım ne de müzik konusunda eleştiri yazısı yazabilecek seviyedeyim. hoş ben sürekli altını çize çize diyorum zaten, bu blogda eleştiri yapmıyorum, bir izleyici / dinleyici / okuyucu olarak yorum yapıyorum sadece. bunu yapma hakkını da kendimde görüyorum açıkçası, yani sonuçta siz de yorum yapabilirsiniz :)

    ama sonuçta size de hak veriyorum, etrafta egosu şişik o kadar fazla insan var ki, blog yazıyo diye kendini gazetecei sananlar var, iki fotoğraf çekiyo diye kendini fotoğrafçı sanan arkadaşlar var, ama ben böyle değilim, dolayısıyla iddiam da yok yazılarım şöyle iyidir, şöyle kalitelidir diye. sadece arkadaş ortamında dile getireceğim / getirdiğim yorumları burada da paylaşıyorum.

    ha, bu konuda ''okullu'' olmamış birinin dedikleri ne kadar ciddiye alınır bilemiyecem. ama sonuçta müzik dergisinde yazmıyorum, kişisel bir blogda okuduklarımı, dinlediklerimi paylaşıyorum.

    herkes çok tatlı olduğunu söylüyo, ve kesinlikle tanımak istiyorum bu yüzden ben de, zaten dedim konserinde de dinlemek isterim diye, çünkü çok güzel unplugged -vari birşeyler ortaya çıkacağından eminim :)

    vizyon dergisinde çalıştığınız için de sanırım şanslı sayılırsınız :)

    YanıtlaSil
  6. ŞUan albümü dinliyorum ve sana katılıyorum james ama ses gerçekten güzel,göreceli bi kavram elbette kimisi beğenir beğenmez elbette saygımız sonsuz,sözler bunaltıcı depresif ve melakolik...kendini dinlettiriyor soft ve sade,belki bikaç kez dinlersem sevebilirim evet...Ha bu arada senin yorumalrında bizler için de önemli unutma ;))

    YanıtlaSil
  7. yok yok sesine bişey demedim zaten, sesi gerçekten güzel :D ben sadece sözlere takılı kaldım sanırım bir de albümün moduna :D

    YanıtlaSil
  8. senin tavsiyelerinle bircok gurp tanidim bircok yeni parca dinledim...olumune takip edices seni..herhangi bi dergide de yazamayacak tipleriz zati:)

    YanıtlaSil